Ma 2020. 9. 29. kedd, Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.
Véget ért a tatabányai Üzleti Liga 2017/18-as szezonja

Idén januárban, amikor elkezdődött a bajnokság a hét nevezett csapattal, akkor még nyíltsisakos harc folyt az elsőségért, mindenki rohant fejjel a falnak, megállíthatatlanul. Aztán ahogy hétről-hétre haladtunk az időben, egyre nagyobb lett a taktikázás és a matekozás, hiszen megnyerni a bajnokságot nem csak érmekkel és serleggel, hanem dicsőséggel is jár, amely valószínűleg sokkal többet jelent a játékosoknak a tárgynyereményeknél. "Nem a győzelem a fontos, hanem a játék"... "Mi csak játszani jöttünk"... "A mozgás öröme és a közösségi élmény a prioritás"... Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal dobálóztak a csapatok az elején, de amint felmentek a pályára, a mérkőzések nem baráti örömfocivá, hanem vérszomjas küzdelemmé változtak. "Mi van, prémium jár a cégnél, ha nyernek?" – kérdezte tőlem egy néző egy igazán kiélezett mérkőzés közben, ahol a T-Szol és az Otto Fuchs feszült éppen egymásnak, valamikor évközben. Dehogy, prémium az nem jár, ám a munkatársak elismerése és a többi csapat irigykedő pillantásai mindenképpen, na meg a fáradt gőzt is tökéletesen ki lehet itt engedni.

Mégis, a nagy vehemencia ellenére, egy végig sportszerű és barátságos hangvételű bajnokságot tudhatunk magunk mögött, amely ugyan a legnagyobb kérdést – nevezetesen, hogy ki nyeri a bajnokságot – már jó előre felfedte előttünk, de a többi helyezésért folyó küzdelem végig izgalmas és érdekes mérkőzéseket hozott. Annyira nagy volt a harc a második-harmadik és a negyedik-ötödik helyért, hogy mind a négy helyezés sorsa az utolsó fordulóban, sőt az utolsó meccsen dőlt el! Ekkor ugyanis az Otto-Fuchs megverte a Lotte-t, így beelőzte a tabellán azt a T-Szol-t, aki az utolsó előtti meccsen vereséget szenvedett az Aptivtól. Ez azért volt egy érdekes helyzet, mert így a stabilan hatodik Aptív és a holtbiztos hetedik helyezett Lotte vállán nyugodott a negyedik-ötödik hely sorsa (Vagy legalábbis félig-meddig…értitek, na!). Mégis, a legizgalmasabb meccs talán második helyért folyó rangadó volt az utolsó előtti játéknapon, a Vincotech és a BorgWarner között. A végig kiélezett és hajtós mérkőzésen a nagyobb akarat és a bajnokság legjobb kapusának megválasztott Manhertz Gábor hathatós közreműködése hozta be a Vincotechet a második helyre.

Akikről még nem esett szó eddig: a bajnok Grundfos csapata, akik végig (majdnem végig) magabiztos és meggyőző játékot mutatva hódították el a bajnoki címet már hetekkel a befejezés előtt. Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult az a Bukovecz Fecó, aki toronymagasan nyerte a Legjobb Góllövő címet a maga 34 találatával, míg a másodiknak (Horváth Márk az Otto-Fuchsból) csak tizennyolcat sikerült szereznie. "Azt mindenképpen írd le, hogy a szponzoraimnak köszönöm a cipőt!" - mondta mosolyogva Fecó, én pedig mosolyogva le is írom, hiszen egy igazán szimpatikus és alázatos focistáról beszélünk, aki talán negyven vagy ötven gólt is lőhetett volna, ha nem rúgat a társaival is megannyit – kihagyhatatlan ziccerek elé állítva őket végig a bajnokság során.

A Grundfos csapatából Uher Zoltánt kérdeztük meg a bajnokságról, a győzelemről, további terveikről:

Már tavaly is ezüstérmes lett, idén viszont magabiztosan nyert a Grundfos a tatabányai Üzleti Liga bajnokságban.
Mi kellett ahhoz, hogy előre tudjon lépni a csapat, és megszerezze az elsőséget?

- Valóban, tavaly is nagyon közel voltunk már az aranyérem megszerzéséhez, de a kulcs fontosságú meccsen sajnos nem tudtunk kellőképpen koncentrálni, így ha egy hajszállal is de lemaradtunk az elsőségről. Idén mindenképpen az előző évben szerzett rutint, tapasztalatot felhasználva, a jó csapategységünkre építve szerettünk volna előre lépni és a csapat történetében először megnyerni egy rangos üzleti liga fémjelezte tornát. Szerencsére ez a stratégia működött amellett, hogy nagyszerűen sikerült az „átigazolási szezon” is, és valóban minőségi játékossal bővült a keretünk.

Milyen gyakran edz, illetve játszik együtt ebben a felállásban a csapat?

- Ebben a felállásban sajnos ritkán tudunk együtt játszani a tornát leszámítva, de további kollégákkal kiegészülve, vegyes csapatokkal rendszeresen, hétfőnként – a májustól októberig tartó időszakban - műfüves pályán játszunk nagyszerű meccseket.

Tavaly a T-Szol képviselte Tatabánya városát az Országos Teremfoci Döntőben, most a Grundfos teheti meg ugyanezt.
Milyen eredményre számítatok, mik a célok a legjobb céges csapatok mezőnyében?

- Az elsődleges cél a tisztes helytállás és cégünk, valamint valamennyi a tatabányai üzleti ligában induló csapat méltó képviselete országos szinten. Fontos, hogy komolyan vegyük ezt a tornát is, tegyünk meg mindent a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Úgy gondolom, van esélyünk egy újabb nagyszerű eredményre akár éremszerzésre is amellett, hogy érezzük jól magunkat, ismerkedjünk meg más cégek sporttársaival. Van tapasztalatunk több egy napos országos üzleti liga tornáról is, valahol kiestünk már a csoportból, valahol negyeddöntőig meneteltünk, korábban indultunk Székesfehérváron is üzleti liga bajnokságon ahol, ha érmet nem is nyertünk, de a későbbi első két helyezett csapatot is sikerült megtréfálnunk. Így mindenképpen nagy várakozásokkal tekintünk az országos megmérettetésre.

Azt gondolom, hogy amiért létrejött ez az egész rendezvénysorozat – hogy mozogjanak a srácok; hogy örömet okozzon nekik a sport; hogy élményeket szerezzenek; hogy közösségben legyenek és ne csak a munkában lássák egymás -, azt maximálisan teljesíteni tudta. Sportszerű, korrekt, barátságos csapatok, ismerősként köszöntött bírák, egy zseniális helyszín és természetesen a magyar ember legfőbb hungarikuma, a foci. Mi kellhet még? Persze, tudom, hideg sör, de azt majd jövőre! Bizony, mert ahogy a legtöbb embertől búcsúztam a pályán – és ők is tőlem, most itt is csak annyit mondanék: jövőre ugyanitt!

Mocsay Viktor

2018. április 27.

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb gól egy meccsen
Név Idény Gól
Török Pál 2015-2016 12
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb gól egy meccsen (kézilabda)
Név Idény Gól
Buday Ferenc 2013-2014 20
további játékosok megtekintése
Legtöbb dobott pont egy meccsen
Név Idény Pont
Kis Dániel 2013-2014 57
további játékosok megtekintése

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.