Ma 2024. 3. 29. péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
Szezonértékelő, Üzleti Liga Székesfehérvár - ősz 2019-2020.

A 2019-2020 székesfehérvári üzleti liga őszi küzdelmeiben nyolc csapat vett részt, oda vissza vágós alapon tizennégy mérkőzést vívva egymással. A következő cikkünkben, a csapatok idei szereplését vesszük górcső alá.

 

Hely       Csapat                  Gy.         D.           V.           Rúgott  Kül.        Pont

8.            Cosma Alu          0             1             13           14           -86         1

A csapat állandó tagnak minősül a székesfehérvári Üzleti Ligában, már 2012-ben csatlakoztak a ligához.

Egészen a tízedik fordulóig kellett várni az első pontszerzésükre, ami végül az egyetlen is lett, de a DENSO 2 ellen nem kis bravúr volt ez is, pedig a találkozón 4:2-re is vezettek a fekete kék mezesek, ám a DENSO 2 Kallos góllal meg tudta menteni az egyik pontot. Az utolsó fordulóban sokáig volt esélyük a Seawing ellen, gondolva arra, hogy Dombi büntetőt hibázott nyolc perccel a vége előtt, így maradtak a nyolcadik helyen.

A házi gólkirály Jelinkó Gábor, és Németh Tamás lett négy-négy góllal. Kétszer betalált Csere Balázs, egyszer-egyszer Bencsik Tamás, Dombi Viktor, Horváth Gábor, és Kiss András is. Mind a 14 mérkőzésen Kovács György állt a kapu előtt.

 

Hely       Csapat                  Gy.         D.           V.           Rúgott  Kül.        Pont

7.            Seawing Kft.      2             0             12           28           -49         6

Az őszi szezon egyik újonca először vett részt az üzleti liga küzdelmeiben, és a Cosma ALU-t megelőzve a hetedik helyen sikerült végezniük. Velük megérkezett a mezőny első női tagja is, Tömör Attiláné.

Az első pontszerzésük egyből egy győzelem volt a Cosma ALU ellen, amit meg is tudtak ismételni az utolsó fordulóban, így hat ponttal végeztek a bajnokságban.

A házi gólkirály hat találattal Kovács András lett, öt gólt szerzett Parall Bálint, és Tóth Kristóf, hármat, Kromják László, és Molnár Milán, kétszer Bachstetter Balázs, egyszer-egyszer pedig Domonkos Attila, Molnár Norbert, Valyon Gábor, és Varga Dávid.  A kapuban legtöbbször tizenegy alkalommal B. Nagy Zoltán szerepelt.

Az elért mérleg nem igazán mutatja a csapat valós erejét, mert egy-egy mérkőzésen partiban tudtak lenni a két dobogóssal, az ezüstérmes Városgondnokság ellen egy perccel a vége előtt még döntetlenre álltak, míg a bronzérmes Videoton ellen egy végig nyílt találkozón maradtak alul egy góllal. Mindenképpen egy értékes taggal bővül a mezőny a Seawing-el.


 

Hely       Csapat                  Gy.         D.           V.           Rúgott  Kül.        Pont

6.            DENSO 2              6             2             6             52           -1            20

A DENSO 2 Nagy Tibor kiválása miatt kicsit új rendszerben játszott, és az ukrán légiósok miatt is egy másik DENSO-t láthattunk. A rajtnál a csapat kicsit beragadtak, de december végén már ismét dobogós reményekkel várhatták az újévet.  A Bakonyi, Véninger, Szabó, Kallos kvartett próbálta a több kevesebb sikerrel felvenni a küzdelmeket a többi csapattal.

Végül ez hat győzelmet, két döntetlent, és hat vereséget hozott, így két fordulóval a vége előtt előbb elszálltak a dobogós álmok, majd a végén a hatodik hellyel kellett beérniük. Az eredményességgel nem is volt gond, a negyedik legtöbb gólt szerezte a csapat a mezőnyben.

A házi gólkirály tíz-tíz góllal Bakonyi, és Véninger volt, kilencszer betalált Szabó Antal, hét alkalommal Kallos Levente. Az egyetlen hírmondónak maradt ukrán Yurii Rudkovskyi is beletett négy gólt a közösbe, míg a hátvéd Virág Attila három alkalommal szerzett találatot. A csapatkapitány Nagy Tibor a négy meccsén kétszer is betalált. Míg Mezei László, Roman Bogdanov, Varga Dániel, Yaroslav Kushch, Zserják Nándor egyszer-egyszer zörgette meg az ellenfelek kapuját.

A kapuban a legtöbbször tíz alkalommal Varga Dániel szerepelt, aki 2,84-es mutatóval éppen nem fért fel a dobogóra, pont a DENSO-s Marton Zoltán előzte meg nem egész 0,01 kapott góllal.

A csapat két arcát mutatta, hogy képes volt kiütni a VT Plasticot, döntetlent játszani a Videotonnal, míg értékes pontokat hagyott el a Cosma ALU ellen, de a Hydrot, és a Városgondnokságát nem sikerült megszorongatnia.

 

Hely       Csapat                  Gy.         D.           V.           Rúgott  Kül.        Pont

5.            DENSO                 7             0             7             50           4             21

A DENSO 2-höz hasonlóan itt is megvolt a stabil mag, amire lehetett építeni, Drávucz, Zserják, Vörös Gábor, és Molnár Attila is meghatározó játékos volt, ahogy a Kovács Péter helyére hozott Marton is biztos pont volt a kapuban. A Riska légióból Magyar maradt hírmondónak, aki szintén nagy segítségére volt a csapatnak.

A mérkőzések felét meg is nyerte a csapat, igaz a felét el is vesztette, az 50 rúgott gól kifejezetten jó mutató volt, sőt +4-es gólaránnyal végeztek a tabella ötödik helyén.

Az első mérkőzésen a címvédő elleni mérkőzésen ugyan vesztettek, de utána házi rangadót nyerve, zsinórban három meccset is behúztak, majd jött egy VT Plastic elleni vereség is.

Aztán felültek egy kisebb hullámvasútra. Vereség a Videotontól, majd győzelem a Cosma ALU ellen, és a legnagyobb skalp a Hydro legyőzése is összejött, majd a DENSO 2 visszavágott, így a dobogó esélye megint távolodni látszott.

A hajrában a Videoton, és a VT Plastic elleni rangadókból már nem jött ki jól a csapat, de jött a végén egy bravúr győzelem a Városgondnoksága ellen, sőt még egy szoros fordulatos záró meccs is szintén az ezüstérmes ellen.

A csapat házi gólkirálya Vörös Gábor volt tíz góllal, míg Einreinhof kilenccel, a csapatkapitány Drávucz László hét góllal követte őt. Molnár Attila, és az átlövések mestere, Zserják is beletett hat-hat gólt a közösbe. Dariusz Wadolowski, és Magyar Ferenc négy, Kuncz Benjámin három, míg Csuti Zoltán egy góllal zárt.

A kapuban Marton Zoltán volt a stabil pont tizenkét meccsen 2,83-as mutatóval harmadik lett a kapusok között.

 

Hely       Csapat                  Gy.         D.           V.           Rúgott  Kül.        Pont

4.            VT Plastic            7             1             6             39           -15         22

A VT Plastic már a 2013-2014-es bajnokság óta erősíti a bajnokságot, mióta a Videotonból kiválva, mint önálló csapatként indultak. A csapat már évek óta együtt játszik, Olrik, Bese, Horváth, Mózes, Nádler, Osztotics, Lénárt, Tarró nevét nem kellett már senkinek sem bemutatni. A fix csapat mellé tökéletesen illeszkedett Balla Károly is, aki góljaival felnőtt Olrik mellé. A két élcsapattól elszenvedett vereségek miatt a csapat a mezőny második felében kezdett, de az év végére mindkét DENSO ellen sikerült nyerniük, így szépen lassan felzárkóztak a dobogó közelébe. Sőt az utolsó fordulóban úgy léphettek pályára az EL Plastico-n, hogy a Videoton legyőzésével a dobogót is elérhetik, azonban végén hiába egyenlítettek Olrik, és Balla góljaival a győzelem már nem jött össze. Összességében így is eredményes szezont zárhattak.

A csapat házi gólkirálya megosztva Olrik Kálmán, és Balla Károly voltak kilenc-kilenc góllal. Tarró Tibor négy, Lénárt László három, Bese Sándor, és Kalmár Szabolcs pedig két-két alaklommal vette be az ellenfelek kapuját. Eredményes volt még Gerber Zsolt, Horváth Zoltán, Osztotics Attila, és Richárd is.

A csapat kapuját végig Nádler András védte, és adott stabilitást a csapatnak.

 

Hely       Csapat                  Gy.         D.           V.           Rúgott  Kül.        Pont

3.            VIDEOTON         7             3             4             76           30           24

A dobogó alsó fokán a Videoton végzett, akik már a 2012-2013-as idénytől tagjai voltak a mezőnynek, és már több alkalommal is elhódították a bajnoki címet.

A Videoton az első fordulókban még tartani tudta a lépést a két élcsapattal, a Városgondnoksága ellen kétszer is kétgólos hátrányból álltak fel, így a Seawing, és a Cosma ALU kiütése után jöhetett az igazi vizsga, de a HYDRO már nagy falatnak bizonyult. Decemberben, zsinórban a DENSO 2, a Városgondnoksága, és a HYDRO ellen elszenved vereségek után a bajnoki cím már távolodni látszott, sőt a végére megérkezetett a VT Plastic, DENSO, DENSO 2 hármas is, de a csapat kilábalt a hullámvölgyből, és magabiztos győzelmekkel, ismét biztosította a helyét a dobogón.

A Kersák, Csuka, Jónás, Kleiber, Vas, Gyurcsek hatos bárki ellen felvette a küzdelmet, a legnagyobb hiány inkább a kapuban tátongott, mert Molnár Bence nagy fogásnak tűnt, de csak öt mérkőzésen tudott csak a csapat rendelkezésére állni, így Botos Attila is hatszor a kapuban szerepelt. Sőt a végén már Kleiberre hárult ez a szerep, és nem is vallott szégyent a kapuban.

A csapat a HYDRO után a legtöbb gólt szerezte, sőt a Videoton adta az egyik gólkirályt is.

Kersák Péter huszonhárom góllal lett gólkirály, Gyurcsek Márk tizennégyszer zörgette meg az ellenfelek hálóját. Kleiber Tamás, és Vas Gábor nyolc-nyolc alkalommal, Csuka Krisztián, és Jónás Péter hat-hat alaklommal, Baráth Balázs ötször, Tóth Balázs négyszer talált be, sőt még a hatszor védő Botos Attila is szerzett gólt. A gólok eloszlásából is játszott a csapat ereje, nem csak egy két emberre hárult a gólszerzés.

 

Hely       Csapat                                 Gy.         D.           V.           Rúgott  Kül.        Pont

2.            Városgondnoksága SE   10           2             2             71           45           32

A 2013-2014-es szezon után tért vissza ismét az üzleti liga küzdelmeibe a Városgondnoksága.

A csapat tagjai között régi ismerősöket is felfedezhettünk Szabó József, Zsidó Attila Székely Bálint, vagy Juhász Gyula személyében. A régi tagokhoz csatlakozott Winklár, Tímár, Márky, Szép István, és a kapuban Zsidó Norbert is.

A csapat már az első mérkőzések után is aranyesélyesnek tűnt. A Videoton elleni döntetlent leszámítva fej-fej mellett haladt a HYDRO-val egészen a november végi rangadóig. Ott kétgólos hátrányból felállva a fordítás reménye is felcsillant, de végül fejet kellett hajtaniuk a címvédő előtt.

A HYDRO botlása miatt újra felcsillant a remény a bajnoki címre, így januárban ismét úgy léphetett pályára a két csapat, hogy a győztes nagy lépést tehet a bajnoki cím felé. Márky góljával már az elején előnyt szereztek a vendégek, de Gráczer Bálint késői gólja ismét azt jelentette, hogy a HYDRO maradt elöl. A végén a DENSO elleni páros csatából sem jött ki túl jól a csapat, így végül meg kellett elégednie az ezüstéremmel. A csapat érkezése mindenképpen jót tett a székesfehérvári Üzleti Ligának, a bajnokság színvonala is emelkedett.

A csapat a harmadik legtöbb gólt szerezte, és a második legkevesebb gólt kapta.

A házi gólkirály tizennégy góllal Juhász Gyula lett, őt követte szorosan Márky Sándor tizenhárom, Tímár Szabolcs tizenkét, a Gimes Péter, Winklár Milán duó tíz-tíz góllal. Székely Bálint, és Szép István ötször Kelemen Barnus, és Szabó József pedig egy-egy alkalommal vette be az ellen kapuját.

Kilenc alkalommal védett Zsidó Norbert, aki 1,87-es mutatóval második helyen végzett a kapusok között.

 

Hely       Csapat Gy.         D.           V.           Rúgott  Kül.        Pont

1.            Hydro   12           1             1             90           72           37

A csapat 2018-2019-es érkezése óta nagyot fordult a világ az üzleti ligában, mert az újoncként megnyert első szezon után sem talált legyőzőre. A szezon legnagyobb kérdése az volt, hogy a már szintén bajnok DENSO, Videoton, Városgondnoksága hármas hogyan tudja felvenni a versenyt a címvédővel.

A HYDRO ellenállást nem tűrve masírozott a bajnoki cím felé, és a Városgondnoksága elleni óriási csata után már-már egy kézzel a bajnoki serleget fogták, amikor is a DENSO ellen elszenvedett vereség után újra nyílt lett a bajnokság.

Januárban azonban egy újabb nagy csata után döntetlenre mentve a rangadót sikerült megtartani az előnyt, sőt az utolsó előtti fordulóban a Városgondnoksága botlása után matematikailag is megnyerték a bajnoki címet. Ehhez nem is férhetett kétség, mivel toronymagasan a legtöbb gólt szerezték, és a legkevesebb gólt kapták.

Így nem csoda, hogy az utolsó mérkőzésén négy gólt vágó Zab Zoltán Kersákkal megosztva lett gólkirály huszonhárom góllal. Szintén a dobogón végzett Gráczer Bence tizenkilenc góllal, a dobogó alsó fokán pedig testvére Gráczer Bálint tizenhat góllal. Osváth Endre tizenkétszer zörgette meg a az ellenfelek hálóját.

A Városgondnokság elleni rangadót eldöntő László Dávid hét találattal zárt.

Berta János, Bihari Norbert, Szaniszló Ferenc három-három, a kapus Farkas Attila két, Princz Richárd Vinklár Gábor pedig egyszer talált a kapuba. 

A torna legjobb kapusa Farkas Attila lett meccsenként 1,38 góllal.

Németh Árpád

2020.02.19.

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb dobott pont egy meccsen
Név Idény Pont
Kis Dániel 2013-2014 57
Szatmári Ákos 2007-2008 55
Bencze Kevin 2022-2023 55
Puskás Artúr 2013-2014 54
Kis Dániel 2012-2013 51
további játékosok megtekintése
Legjobb tudósítók
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Halmos DomokosBudapest5.00
Mucsi ViktorBudapest5.00
Nestor TamásBudapest4.88
Simon BenceBudapest4.79
Mihók RichárdBudapest4.77

Legjobb labdarúgó játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Fellner GergőBudapest4.83
Kovács AndrásBudapest4.57
Takács ZoltánBudapest4.56
Patócs GáborBudapest4.50
Kovács István (Tatabánya)Tatabánya3.86
Majerik JózsefTatabánya3.20
Kóródi LászlóBudapest2.70

Legjobb kosárlabda játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Hartai TamásBudapest5.00
Gaál IstvánBudapest5.00
Szilágyi ZsoltBudapest4.63

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.