Ma 2024. 3. 19. kedd, József napja van. Holnap Klaudia napja lesz.
Székesfehérvári játékvezetők VS. Üzleti Liga szervezői csapat

Parázs küzdelemre gyulladtak a Főnix – Grund fényei Székesfehérváron, hiszen az Üzleti Liga helyi játékvezetői gárdája nem kis várakozással kísért presztízsrangadón fogadta a Dynamic Team tudósítói csapatát, ahol a gálafellépések kapcsán első alkalommal debütálhatott a budapesti játékvezetők ellen még hiányzó Piskor Ádám. A sporik sporijaiként jegyzett Termő – Cseruly páros felügyelte a várható összecsapást, ahol a belépést kísérő csendéletben nyújtó Pallag György amolyan „hazai légiósként” már otthonosan vezethette fel az ismerős pályára fehér dresszt öltő kollégáit, Piskor Ádám bemelegítő cikázása közepette pedig a lelátóra költözött a képzeletbeli kamera, ahol Németh Árpád pacsizott kedélyesen a játékvezető kollégákkal a meccs leendő eredményével kapcsolatos fogadás – következmény metódus taglalásaként. A játékmenet gondos felvezetése után kezdetét vehette a várva - várt mérkőzés, ahol nem kis erőpróbára vállalkoztak a résztvevők, ugyanis meglehetősen maratoninak ígérkező derbi vált a felekre cirka 2x30 perces játékidővel.

 

Székesfehérvári Játékvezetők: Hajdú – Farkas – Szatmári – Becséri – Rózsa Dávid – Rózsa Ádám, csere: Körner

Dynamic Team: Zsolnai (Németh) – Tóth – Blahó – Molnár – Piskor – Hatos, csere: Gábos, Pallag, Németh.

Gól: Rózsa Dávid 6. perc (1:0), Rózsa Ádám 16. perc (2:0), Rózsa Dávid 32. perc (3:0), Farkas 33. perc (4:0), Gábos 35. perc (4:1), Piskor 37. perc (4:2), Szatmári 38. perc (5:2), Piskor 40. perc (5:3), Rózsa Dávid  45. perc (6:3), Molnár 49. perc (6:4), Piskor  50. perc (6:5), Rózsa Ádám 57. perc (7:5), Szatmári 59. perc (8:5).

 

A Dynamic vezethette az első támadást, ahol Piskor Ádám iramodott meg középen, és jobbra kevergetve Blahóval igyekezett széthúzni a folyosót a hatosra robbanó Tóth Szabolcs előtt, aki két „fake – biciklivel” tréfálta meg Becséri sporit, bár nagy igyekezetében végül a rövid léc mellé perdített. Az időnként látványos Dynamic – akciók ellenére a bordó – ciklámen dresszes házigazdák jóval összeszokottabb csapat benyomását keltették, és kisvártatva igen viharos offenzívákkal göngyölítettek úgy mélységi átadásokból, mint az esetenként bontakozó többlépcsős offenzívákból. Hamar forrósodott a helyzet a fehérek kapuja előtt, Rózsa Ádám forintos beadásait követően Szatmári remekül helyezett kapáslövésekkel riogatott, de a lecsorgókra érkező második hullám is gyújtotta a futótüzet a hamar légmentes ostrom alá helyezett Zsolnai – porta előtt. Hamarosan Körner állt be a sporik friss cseréjeként, és a 6. percben „veni, vidi, vici” alapon szólót nyitva a rárontó Hatost vonta el, így Rózsa Ádámnak nyitott teret, aki egy indulásból vett visszakészítés után kapta el érkező testvére, Rózsa Dávid ütemét, az ász pedig a bal szélre terelgetve már futtából belsőzött a rövid alsóba (1:0). A gólt követően még rá is tett egy lapáttal a sípmesteri sereglet, ám az elkapkodott sokszereplős improvizációk után vagy félrehordott az irányzék, vagy Zsolnai tornázta ki a távoli löketeket.

A folyamatos nyomásból kiszakadva lassan állt össze a látogatók játéka: a 11. percben Becséri előreívelt átadását Piskor menettérti vehemenciával talpalta el Körner elől, majd a lehetőséget észlelő Molnár kapott remek labdát a bal szélen, lapos bejátszására érkezve pedig a ziccerező Blahó vívott „vadnyugati csörtét” Hajdúval, aki azonban radarszemmel pásztázta a mozdulatsort, és zsigeri reflexmozdulattal szedte ki a rövid alsóból. A 13. minutumban újfent Piskor robbant bele egy mélységi járatásba, majd átfűzve magát Rózsa Ádámon máris a követhetetlenül felgyorsuló Gábost ugratta ki, aki a bal szélről megsütve már nem tudott helyezni a szöget záró hálóőr mellett. A lelkes vendégek viharos akciói ellenére is inkább a bordóknál honolt a mezőnyfölény: Becséri futtából vett lőtt passzát a légből Szatmári fejelte meg enyhén aláfutva, Rózsa Dávidnak viszont így volt jó, az első gól szerzője pedig a bontakozó 2:1 –ben a kifutó Zsolnai előtt testvérének perdítette át, Rózsa Ádám azonban vakon visszasarkazva csak a gyorsan korrigáló ketrecőrt találta el. Nem szabadult fel a kapu: a feltolt söprögető helyéről Becséri postázta a hatos felé a mezőnybe vágódót, így a rástartoló Rózsa Dávid már teljesen tisztán vezethette Zsolnaira, aki a rövid helyzeti analízis után lábbal kapott az oldalából csípődő sistergőbe, így a löket csak a keresztlécet faragta meg.  A 15. percben Körner viharzott el a jobb szélen, majd Rózsa Ádámnak pörgette fel az alapvonalon, aki egyérintőzve Rózsa Dávidot próbálta megjátszani, a talppal rátett centerezést azonban Zsolnai ismételten ki tudta söpörni. A 16. minutumban növelték előnyüket a sporik: Becséri mélységi átadására Rózsa Dávid gyorsult, és a letámadó fehéreken átcikázva jobbra terelgette a zsugát, majd megvárva testvére, Ádám ütemét az utóbbinak löbbölte fel, a nevezett indulóember pedig a hatosra fordulva már elemi erejű kapáslövéssel pókhálózta ki a rövid felsőt (2:0). A folytatásban a házigazdák picit visszavettek, és vagy centerpozíciót fogó játékos visszaosztásából második lépcsőre téve, vagy tiszta felívelésből veszélyeztettek, ezek azonban releváns veszélyt azért nem okoztak a vendégek kapuja előtt. Az is komoly fejlemény volt, hogy fehérek között pályára léphetett a Főnix két elsőrangú tudósítója, a Németh – Pallag duó is.

A 20. percig kellett várni a Dynamic következő helyzetére: Pallag „nyílpasszát” Molnár egyérintőből húzta maga mögé egyenesen Piskor Ádámnak, aki őrült cselsorozatba kezdett, elfektetve effektíve a teljes sípmesteri gárdát: először a szélen rárontó fedezetet küldte el gyufáért, majd befelé terelgetve újabb két keresztezés lábára kötött csomót, mígnem „belehalt a gyönyörűségbe” és közvetlenül a kapu előtt a már egyszer hintába ültetett Rózsa Ádám ért vissza rá, és majd amolyan „beúszó popup – ként” vetődött bele a záróakkordként megsütött reflexpofozásába.

Pallag György vezetésével megszilárdult a látogató hátsó szekciója, így a sporik többnyire csak igen kiszorított szituációkra szorítkozhattak. Hamarosan ellentámadásba lendülhettek a fehér dresszesek is: a 25. percben Molnár és Pallag igyekezett felhozni a párhuzamos szélek között adogatva, így a második hullámra érkező Tóth Szabolcs már mintaszerűen szöktethette az ismét utolérhetetlennek bizonyuló Gábost, aki őrzőjét lerázva ziccerben mehetett, és bombázott a kivetődő Hajdúba. Mindeközben azért Zsolnai kapusnak is volt némi oka bosszankodásra feltolódott társai mögött, hiszen Szatmári és Becséri elkapkodott pörkölései komoly problémát is okozhattak volna a feltolt szekció mögött. De nem volt mese, az életszerű rizikót felvállalva mennie kellett az eredmény után a tudósítóknak: a 28. percben Piskor középen kavargatva egyre lopta a távolságot, majd Pallag Györggyel váltva ügyesen szakadt el keresztbe, és a rárontó védő mögé ívelve az alapon besprintelő Gábost találta meg, a ritmusban kikanalazott játékszert pedig Tóth Szabolcs emelte meg Farkas előtt, és keresztben szöktetve magát végül kisodródott helyzetből paskolt az odaérő portásba. Az első félidő a láthatóan jóval összeszokottabb hazaiak fölényét hozta, de a mélyebb kerettel érkező Dynamic rotációs fegyverét bátran pörgetve már jócskán felvette a harcot időszakosan beszoruló ellenfelével.

A fordulást követően óriási vehemenciával vetette magát játékba a látogató: Rózsa Ádám ívcsavarját Farkas ugyan remekül tolta meg a nyíló üres folyosó előtt, Pallag oldalra bukfencezve előzte meg Becsérit a befutónál, sőt máris a pozícióját szóban is jelző Piskor vágtázhatott a kivágott labdával, az így bontakozó létszámfölényben pedig végül Gábosnak készítethetett ütempasszt a bal szélre, de az indulóember befelé kígyózva most sem tudta átkombinálni a kézliftezéssel érkező kapust. Nem vitás, ziccer maradt ki, amit a futball örök törvényszerűségei szerint toroltak meg a sípmesterek: a 32. percben Körner csapott le egy láncadogatásra, és Farkassal váltva végül Rózsa Dávidot pécézte ki a jobb szélen, aki egy az egyben száguldva perdítette el a kifutó Zsolnai felett egyenesen a hosszú ficakba (3:0). A gólt követően kapuscserére került sor, Németh Árpád foglalhatta el helyét a cerberusi poszton. A meccs előtt még druzsbázó sípmesterek „ünneprontónak” bizonyultak, mert a nyílt sisakos játékban igen hamar góllal avatták föl: a 33. minutumban Gábos megkerülős csellel bontva Blahóval igyekezett váltani, aki a harmadik lépcsőben a szinte Becsérire zuhanó Pallagnak postázta, de a védőről leperdülő labdát végül nem tudta megjátszani az éber Hajdú mellett, és a 33. percben  gyorsan kapcsoló Rózsa Dávid felpasszát a jobbról érkező Farkas úgy 8 – 9 méterről megeresztve elegánsan pörgette a hosszú felsőbe társai harsány ovációjában (4:0). Nem kérdés, elérte a mélypontot a budapesti játékvezetőket kínkeserves küzdelemben felülmúló Dynamic, ám mentőövként hamar jött a sikerélmény: a 35. percben Piskor vette észre a középen elmozgó Molnárt, aki egy lövőcselt követően Gábos Istvánt szöktette a bal szélen, és az indulóembert most sem lehetett utolérni, így végül  „Csikar – szögből”, ami belefér – alapon  csavarhatta kapura. Tóth Szabolcs ugyan robbant a csapódó labdára, de a kavarodásban talán némi gellert kapó löket végül segítség nélkül is menthetetlenül szakította fel a ketrec torkát (4:1).

Nem kérdés, óriási lélektani gát szakadt át a vendégeknél, akik mintha most érkeztek volna meg a meccsbe: Tóth és Blahó széthúzós figurájára Molnár öles léptekkel érkezett, és lábváltással tüzelve 11 méterről alaposan megtornáztatta a nagyot nyújtózó Hajdút, igaz Körner kontraindítását „csattanós” válaszként Farkas méretezte egy balos tekeréssel a felső lécre. Vérszemet kapott a Dynamic: Gábos és Pallag non – stop letámadással zavarta meg a bordók sorait, egyetlen percnyi nyugtot sem hagyva a sporiknak. Ez hamar gyümölcsözött: a 37. minutumban a fehérvári tudósító labdalopás – felpassz kombóját reagálva Gábos tizedmásodpercek alatt szakadt el, és vágta elemi erővel az elé faroló portásba. Pallag jöhetett balról sarokrúgással, melyet a keresztbecikázó Gábos látványosan szúrt vissza a menetirányból Piskornak, aki egy lesipuskás mozdulattal, mintegy 9 méteres lőtávban ágyúzott a rövidbe az egylabdányi helyen. A hamisítatlan robinsonáddal oldalra úszó Hajdú ujjheggyel ugyan még belekapott nem tudta kiszedni a bivalyerős dugót (4:2). A Főnix azonban újfent eleresztette vörös lángját: a 38. percben Rózsa Ádám a letámadó Gábos előtt elperdítve testvérét játszotta meg, aki Farkassal váltva végül a bal sarokhoz varrta fel a mintaszerűen érkező Szatmárinak, a berobbanó ember pedig a korrigálni próbáló Németh kezei mellett előredőlve bólintotta be a zsugát a rövid ficakba (5:2). Ugyan a házigazda lehengerlő kontraattakkal igyekezett hűteni a kedélyeket, ez messze nem sikerült tökéletesen, olyannyira nem, hogy a 40. percben Molnár balról bevert keresztpasszát Gábos a védőket elvíve trükkösen engedte el, így pont a jobb szélről felzárkózó Blahó elé került, aki a sakk – mattban előretörve ismét „tovább tolta” a reteszt, így a harmadik hullámra kapart visszapasszt az üres térre érkező Piskor már hidegvérrel verte léc alá egy nagyjából 10 méteres oxford formájában (5:3).

Vérszemet kapott a Dynamic, mindent egy lapra feltéve vetette magát támadásba, persze ez többnyire adok – kapok formájában nézett ki a veszélyesen megnyíló terekben: a labdát szerző Gábos bepasszát Piskor talppal rugózva fedezgette, majd helyezte ki Blahónak, aki azzal a mozdulattal visszapaskolva a ketrec elé osonó Molnárnak rakta le, ám a vendégek játékosát Rózsa Ádám és Hajdú kapus együttes erővel hatástalanította a hajmeresztő szituációban. Kisvártatva fiatalabbik Rózsa térölelő kontraívelését Farkas tolta meg, és irányt váltva máris Németh Árpáddal nézhetett farkasszemet, akit egy lövőcselt követően már bőrözött is volna, ám az utóbbi észlelte a szándékot, és még időben zárta össze a lábait. Gábos újfent nyakába vette a megnyíló jobb oldali folyosót, majd a Hatossal történő gyorslépcsős tranzit után Blahónak nyitott teret, a szélre nyomott treppingelésből vissza nem érő sporik mögött pedig az utóbbi a kritikus zónába érő Molnár Attilának pörgette fel lövőre, ám a 4 méteres kapáslövést Hajdú földöntúli reflexmozdulattal tolta fölé. Egyik fél sem engedett a negyvennyolcból: Rózsa Dávid és Farkas ritmust váltva alaposan szétzilálta az elől ragadó fehérek védelmét, és végül az utóbbi léphetett ki a hatosról, majd Németh mellett is elhúzva lágyan nyesett a ketrec felé, ám az előrezuhanó Molnár ki tudta „krallózni” a tűzfészekből, így a labda átcsorgott a gólvonal előtt. Blahó középről szervezve Hatost próbálta megjátszani, aki labdát kapva Piskornak belsőzte vissza, és elszakadva néhány szekundummal később ordító helyzetből emelte ketrec fölé a visszakapott játékszert. Hamarosan újfent a játékvezetők akarata érvényesült: a 47. percben Rózsa Dávid kikülsőzött zsugáját Körner laposan küldte be az időközben kapu elé mozgó spílernek, és elsőre ugyan Németh el tudta bokszolni előle, majd Szatmári újrázásba Hatos is önfeláldozóan sáncolt bele, harmadik blikkre már a kavarodásban Rózsa Dávid kotort hálóba klasszikus mesterhármast regisztrálva (6:3). A „londoni eredmény” nem jelentette a végső állomást a nekifeszülő felek küzdelmében: a 49. minutumban Piskor Ádám egy mélységi átadást balról próbált elcsúsztatni a kapus orra előtt, majd visszasarkalva végül mégsem tudta áttrükközni, ám az odaérő Molnár kisvártatva hatalmas csattanás kíséretében harcolt ki hetest, melyet a sértett ítéletvégrehajtó már higgadtan csúsztatott el a portás oldalában (6:4). A gól ismét élesztette az eredményt tudatalatt talán már temető kispad harci tüzét, ahol diadalittas örömkitörés közepette csettinthettek az ezt követő jelenetsorban: az 50. minutumban Tóth Szabolcs hámozta át magát az olló két száraként érkező fedezeteken, majd előnyt nyerve Blahót pécézte ki a jobb szélen, aki a tanári széthúzós figura végén az elszakadó Piskor Ádámnak ívelte keresztbe, a csatár pedig az újabb rásegítésről lepörögve végül az érkező kapus hasa alatt lőtte ki a hosszú alsót, és ezzel Rózsa Dávidot megkövetve triplázni tudott a meccsen (6:5).

Még 10 perc volt a végső hajszára, ezért mindkét fél utolsó energiacsapjait merítette: Körner takarásból rácsavart ágyúgolyóit Németh ihletett formában paskolta ki, majd Rózsa Ádám labdaszerzését követően a bevert labdát már páros lábbal bóklászta ki a berobbanó Szatmári elől. Úgy tűnt, könnyen fordulhat a szerencse: Piskor balra rohamozva Gábosnak csúsztatta középre, aki a rárontó kapus oldalából kihalászva Pallagot kereste, ám az utóbbi lövőcselét már nem ette meg a kivetődő Hajdú, és megcsípte a dadogó játékszert. Hamarosan ismét Blahó hozhatta ki egy sáncolt löket után, és a fáradó játékvezetők mögé gyorsulva nyitotta a többlépcsős „téteket” ám sem Piskor, sem Molnár nem tudta egy az egyben megadásra késztetni a macskaügyességgel mozgó cerberust. Szögletrúgásokkal próbálta kapujához szegezni kissé beszoruló ellenfelét a Dynamic, ám az egymást hangosan biztató játékosok kiszorított helyzetekből már nem találtak utat a bedeszkázott ketrecbe a meccs lélektani kulcspillanatában. A tűzijátékot túlélő bordó mezesekben még mindig maradt rejtett tartalék, és ennek csakhamar átmenet nélkül adtak gyújtást is: az 57. percben Körner egy forró szituációban sáncolva Farkast szöktette, labdájának „szeme volt”, így a megiramodó játékos hirtelen egy tágas folyosón találhatta magát a térben.  A némi hatásszünettel kísért vágtára érkezett ugyan a kapus is, a hazai indulóember végül önzetlenül nyeste keresztbe a jobb szélről felzárkózó Rózsa Ádámnak, aki futtából küldött irgalmatlan tapaszt a rövid ficakba a visszaváltó Németh Árpádot épp megelőzve (7:5). Érezték a pillanat jelentőségét a túloldalon is, így maximumra kapcsolva Gábos göngyölített Piskorral karöltve, ám a visszakapott labdát megsütve nem tudta átemelni a lőpályát kitakaró portást, a mezőnybe visszavágódót pedig ugyan Molnár egy ügyes keresztmozgással tette lövőre Blahó elé, a fehérek mesterlövésze mozgó fedezék mögül igazítva sem tudta meglepni a pipára is odaérő hálóőrt: Hajdúnak bizony oroszlánrésze volt ma társai sikerében. Az 59. minutumban aztán minden nyitott kérdés eldőlt: Körner egy lehengerlő kontraattakot indítványozva Szatmári elé sarkalta át a jobb szélre, aki teketóriázás nélkül, egyetlen érintéssel zúdította hálóba a játékszert. Ezt bizony kegyetlenül eltalálta (8:5).  Bár a felek az utolsó pillanatig küzdöttek, komolyabb lehetőség már nem adódott. A „felhozó” első félidőt követően a második felesben már igazi gálahangulattal kísért gólfesztivál köszönt vissza a Főnix –ben, ahol a megalkuvás nélküli küzdeni akarás végig kellő sportszerűséggel párosult, talán hagyományt teremtve a jövő sorozatos gálameccseinek is.

Rózsa Dávid: A teltházas összecsapás hagyományos lehetőséget teremtett a céges futball körében mozgolódó szereplők összehozására, és úgy gondolom egy nagyszerűen helytálló csapatot sikerült ma izzadtságosan, de felülmúlnunk. Alaposan megnehezítették a dolgunkat!

Tóth Szabolcs: Idegen környezetben pályára lépve kicsit összeszokatlanul kezdtük az összecsapást, ahol az első félidőben úgy gondolom néha csak kerestük magunkat. A második félidőben nagyon komoly hátrányból is vissza tudtunk jönni úgy a védekezés, mint a támadás feljavulásával, végül ugyan elmaradt a győzelem, de amiért jöttünk, abban úgy gondolom részesültünk! Szeretnénk lehetőséget kapni a visszavágásra, és hagyományt teremteni a gálameccsek vonulatában.


Kunvári Krisztián

2018.03.09.

 

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb dobott pont egy meccsen
Név Idény Pont
Kis Dániel 2013-2014 57
Szatmári Ákos 2007-2008 55
Bencze Kevin 2022-2023 55
Puskás Artúr 2013-2014 54
Kis Dániel 2012-2013 51
további játékosok megtekintése
Legjobb tudósítók
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Halmos DomokosBudapest5.00
Mucsi ViktorBudapest5.00
Simon BenceBudapest4.78
Nestor TamásBudapest4.78
Mihók RichárdBudapest4.75

Legjobb labdarúgó játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Fellner GergőBudapest4.83
Kovács AndrásBudapest4.67
Takács ZoltánBudapest4.56
Patócs GáborBudapest4.50
Kovács István (Tatabánya)Tatabánya3.86
Majerik JózsefTatabánya3.20
Kóródi LászlóBudapest2.53

Legjobb kosárlabda játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Hartai TamásBudapest5.00
Gaál IstvánBudapest5.00
Szilágyi ZsoltBudapest4.60

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.