Ma 2023. 12. 3. vasárnap, Ferenc napja van. Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
Rutin fiatalokkal és fiatalság rutinosokkal – A thyssenkrupp és a Pallér döntőzik

Március 9-én, csütörtökön rendezik az Indoor Üzleti Kupa Budapest döntőjét. A fináléban egy fiatal, de rendkívül dinamikusan fejlődő együttes, a Pallér néz farkasszemet a rutinos thyssenkrupp thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft-vel a BVSC Sportcsarnokában.

Az Indoor Üzleti Kupa Budapest ligába 24 együttes jelentkezett, a korábbi bajnokságokban megszerzett koefficiens-pontszámok alapján négy darab, hatfős csoport alakult ki. Az odavágós csoportmérkőzések után egyenes kieséses szakasz jöhetett, az első két helyezett a negyeddöntőbe került, a harmadik-negyedik a kilencedik, az ötödik és a hatodik pedig a 17. helyért küzdhetett.

A csütörtök esti döntő két főszereplője a Pallér és a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. lesz. Külön pikantéria, hogy a két együttes némiképp eltérő utat járt be az Üzleti Liga történetében.

Csapatként a rutin és a tapasztalat a thyssenkrupp mellett szólhat. Az együttes hosszú évek óta a mezőny tagja. 2013-ban Ágazati Kupát nyert, 2016-ban a negyeddöntőig jutott az Ágazati Bajnokok Ligájában, 2019-ben újabb negyeddöntő következett, így a kuparendszert tekintve eddigi legjobb eredményére készül a csapat. Az Indoor Üzleti Ligában 2014-től kezdődően a legjobbak között játszott (A-csoport), a 2016-17-es idényben a második helyen végzett, ezen eredmények alapján lehetett látni, hogy a teremfoci mezőnyében a thyssenkrupp rendkívül otthonosan érzi magát.

Az együttesért egészen 2018 szeptemberéig Müller Balázs felelt, azóta Markek Péter a klub csapatkapitánya, aki nyilatkozott az Üzleti Ligának a döntő előtt. 

„Úgy indultunk neki a sorozatnak, hogy valamelyik dobogós helyezés a cél, szerencsére sikerült a döntőbe jutnunk, és ha már ott vagyunk szeretnénk azt megnyerni” – mondta Markek Péter, aki elárulta, a fináléhoz is ugyanúgy állnak hozzá, mint a többi összecsapáson. „Nem készülünk semmi extra módon a döntőre, bár a fejekben nyilván ott van, hogy ez a döntő és hogy oda kell tenni magunkat, várjuk már. A Pallért nem ismerjük még igazán, de eredményeik alapján egy igencsak jó csapat, kemény mérkőzésre számítunk.”

A thyssenkrupp úgy tartotta meg magát a legjobbak között, hogy az együttes jelentősen kicserélődött Markek irányításával. „A csapat az elmúlt 2-3 évben nagy átalakuláson ment végbe, több régi, meghatározó játékostól kellett elbúcsúznunk és sok új játékost kellett a csapatba beépíteni, az akkori csapatból már csak páran maradtunk. Voltak kihívások a csapat megszervezése, átszervezése kapcsán, amit nem volt egyszerű véghez vinni. Azóta nyertünk már bajnokságot, illetve a legtöbb sorozatban a dobogó valamelyik fokára sikerült fellépnünk.”

A Pallér szerény, de rendkívül eredményes időszakot tudhat magának. A kék mezes együttes 2020-ban csatlakozott a mezőnyhöz, ott azonban rögtön aranyéremmel kezdett, az Indoor Üzleti Liga D-csoportját sikerült megnyernie. A pótselejtezőt szintén sikeresen megvívta, így bejutott az Ágazati Bajnokok Ligájába is, ott azonban közbeszólt a koronavírus. 2021-22-ben első helyen végzett az őszi-tavaszi műfüves bajnokság B-csoportjában, ezzel felkerült a legjobbak közé. Ott pedig szintén folytatta dinamikus szereplését, a 2022-23-as őszi szezonban az A-divízióban a második helyet szerezte meg, így rendkívül előkelő pozícióból várhatja a hamarosan kezdődő tavaszi folytatást.

A csapatkapitányt, Szabó-Hornos Andrást szintén sikerült elérnünk a finálé előtt.

„Nagyon várjuk a találkozót, speciális készülés annyiban merül ki, hogy igyekszünk minél többet focizni” – nyilatkozta Szabó-Hornos András, aki beszélt a thyssenkruppról is. „Egy erős, szívós ellenfélnek tartom a Thyssent. Nem véletlenül jutottak a döntőbe. Sokat futnak, jól védekeznek és jól kontráznak. Láttam több meccsüket is, úgyhogy készülünk belőlük. Egy igazi ki-ki meccsre számítok. Az átlagéletkort tekintve nekik áll a zászló, de próbáljuk majd rutinnal kompenzálni az életkorbéli hátrányunkat (a csapat 80%-a 80-as születésű).”

Szabó-Hornos külön dicsérettel illette a Kiss-testvérpárt, Eperjesi Ákost és Németh Pétert is, valamint azt is elárulta, hogy mi együttesük „titka”. „A csapaton belüli légkör, ami nagyon jó, egy-egy kritikus helyzetben, vagy vesztes meccs után nem széthúzás van, hanem próbáljuk levonni a konzekvenciát és a következő meccsen jobban csinálni az adott dolgot. Véleményem szerint van az Üzleti Ligában hasonló vagy jobb egyéni skillekkel rendelkező csapat, azonban ettől szép a futball, hogy nem elég, hogy az egyéni teljesítmények jók, csapatként kell jól funkcionálni és ez az, amiben mi nagyon erősek vagyunk.”

A thyssenkrupp a C-csoportot megnyerve jutott a negyeddöntőbe, ahol a Wise-t (3-1), az elődöntőben pedig a Nestlét (2-0) búcsúztatta. A Pallér a D-csoport tetejére küzdötte fel magát, utána pedig a TSCP-n (4-1) és az OTP Bank ALM-en (2-0) keresztül vezetett az útja a fináléba. A két együttes eddig egyetlenegyszer találkozott egymással, tavaly november 2-án a thyssenkrupp győzött 3-1-re az őszi-tavaszi műfüves bajnokságon.

A találkozó 21:50-kor veszi kezdetét a BVSC Sportcsarnokában.

 

Forgács Milán

2023. március 7.

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legjobb tudósítók
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Halmos DomokosBudapest5.00
Simon BenceBudapest4.90
Nestor TamásBudapest4.80
Mihók RichárdBudapest4.78
Berla AttilaBudapest3.88

Legjobb labdarúgó játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Fellner GergőBudapest4.83
Kovács AndrásBudapest4.67
Takács ZoltánBudapest4.56
Patócs GáborBudapest4.50
Kóródi LászlóBudapest2.53

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.