Ma 2023. 12. 3. vasárnap, Ferenc napja van. Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
Őszi-tavaszi műfüves bajnokság, itt a kiesés és feljutás részletes szabályai!

Hamarosan indul az Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves bajnokság 2023/2024-es idénye!

A kiesés és feljutás rendszere alapvetően változatlan, a pontos szabályokat ebben a cikkben ismertetjük.


Lényeges, hogy a kiesés és feljutás meghatározott szabályok alapján történik. Alacsonyabb vagy magasabb bajnoki osztályban való szereplést választani nem lehet.

A bajnokság ebben az idényben is 16 csapatos bajnoki osztályokban zajlik. Az előző idényben 48 csapat vehetett részt három bajnoki osztályban.
A 2023/2024-es szezonban túljelentkezés esetén egy negyedik bajnoki osztályt is indítunk, így ezúttal legfeljebb 64 csapat nevezhet.

Az előző szezon (2022/2023) helyezési sorrendje alapján így alakulnak a kiesésesek és feljutások:

Az A-liga utolsó két helyezettje az előző szezon végén kiesett, helyükre a B-liga első két helyezettje jut fel.
A B-liga utolsó két helyezettje az előző szezon végén kiesett, helyükre a C-liga első két helyezettje jut fel.
A C-ligából nincs kieső csapat akkor sem, ha az új idényben D-liga is indul.

Fontos tudnia azt is, hogy az első két helyezett csapatok mindenképpen feljutnak, de bizonyos esetekben az őket követő csapatok is automatikusan magasabb osztályba kerülhetnek:

Amennyiben egy - előző év során valamely bajnoki osztályban szereplő csapat - nem erősíti meg bajnoki tagságát, akkor helyére az alacsonyabb osztály legjobb helyezést elért, de fenti szabályok alapján fel nem jutó csapata - egy, az alábbiakban ismertetett eset kivételével - automatikusan bekerül.
Ilyen esetben - mivel az automatikusan átsorolt csapat helye megüresedik, a még egyel alacsonyabb osztály (ha van ilyen) előző idényben legjobb helyezésén végző, de még fel nem jutott vagy át nem sorolt csapata kerülhet feljebb az átsorolt csapat helyére.

Ha valamely feljutó csapat nem nevez, és így nem tud élni a feljutás jogával, a jobbik kieső csapat automatikusan megtartja magasabb ligában való tagságát.

Az Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves labdarúgó bajnokság 2022/2023-as idényében nem szerepelt, tehát ebben a bajnokságban újnak számító csapatok - egy kivétellel csak az utolsó ligában kezdhetik meg szereplésüket.
Kivételt képez az az eset, ha valamely csapat egy, az Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves bajnokságot megelőző, legfeljebb második idényben rendezett bajnokságon elért eredményével legalább 50, legalább 100, vagy legalább 200 koefficiens pontot* szerez. Ebben az esetben a koefficiens pontot szerző csapat azokra a helyekre pályázhat, amelyek akkor szabadulnak fel, ha valamely, előző évben A-, B- vagy esetleg C-ligás csapat nem tartja meg a bajnokságban való tagságát. A legalább 50 koefficiens pontot gyűjtő csapat a C-ligára**, a legalább 100 koefficiens pontot gyűjtő csapat a C- vagy a B-ligára, a legalább 200 pontot gyűjtő csapat a B- vagy az A-ligára is pályázhat. A bejutás felszabaduló hely esetén nem automatikus, hiszen fentiek alapján bejutási joga van az előző idényben legjobb helyezést elérő, de magasabb bajnoki osztályba még be nem jutott csapatnak is. Amennyiben az elegendő koefficiens pontot szerző csapat is szeretne élni a magasabb bajnoki osztályba jutás lehetőségével, a bejutásért osztályozó mérkőzést rendezünk. A legalább100 vagy 200 pontot gyűjtő csapatnak azonban mindenképpen a lehető legmagasabb ligáért kell osztályozót játszania abban az esetben, ha van ott megüresedett hely. Amennyiben azonban a koefficiens alapján a magasabb ligáért osztályozót játszó csapat az osztályozó mérkőzést elveszíti, a bajnokságot akkor is feljebb, az osztályozót vele szemben megnyerő csapat előző évi helyén folytathatja.
Amennyiben valamely bajnoki osztályba több feljutási pozíció keletkezik, akkor az előző évben szerepelt csapatok esetén a jobb bajnoki helyezés az erősebb tényező (az alacsonyabb helyezést elérő csapat kényszerülhet esetleges osztályozóra), az előző idényben nem, de másik Üzleti Liga bajnokságban szerepelt csapatok között pedig a magasabb koefficiens pontszám jelent kiemelést (magasabb pontszámú csapat az előző idényben alacsonyabb helyezésű csapattal játszhat osztályozót).
Ha egy feljutó helyre kettőnél több csapat pályázik (például akkor, ha az előző idényben megfelelő helyezést elért csapat mellett koefficiens pont alapján további két csapat is fel szeretne jutni), akkor a gyengébb koefficiens pontú csapat nem élhet osztályozási joggal.

* a koefficiens pont számításának alapját képező bajnokság idényének megállapításánál a megelőző, legfeljebb második idény megállapítása:
amennyiben a tárgyidény például a 2023/2024., akkor az azt megelőző, legfeljebb második idénynek a 2021/2022. idény minősül; ez azt jelenti, hogy egy csapat ebben az esetben akkor érvényesíthet ranglista pontot, ha szerepelt legalább egy bajnokságban, de a szereplése nem a 2021/2022. idényt megelőzően történt. Ha egy csapat legalább két idényt kihagy az Üzleti Ligában, akkor koefficiens pontot nem érvényesíthet, így osztályozóra nem lehet jogosult.
** a C-ligáért a 2023/2024-es idényben nem kell osztályozót játszani, a legalább 50 koefficiens pontot gyűjtő, új csapatok feljuthatnak abban az esetben, ha van még szabad hely. Amennyiben a felszabaduló, szabad helyeknél több csapat válik jogosultá a C-ligába jutásra, akkor a magasabb koefficiens ponttal rendelkező csapat, vagy csapatok élveznek előnyt. 

FAQ

Minősülhet-e pontszerző bajnokságnak maga az Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves bajnokság?
Igen, de csak abban az esetben, ha valamely csapat egy szezon kihagyása után szeretne újra nevezni erre a sorozatra. Ekkor koefficiens pontjának számításánál figyelembe vesszük a korábbi, Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves bajnokságban szerzett eredményét, korrigálva azt természetesen más kiírásokban elért eredményével vagy eredményeivel, feltéve, hogy a tárgyév előtti két idényben részt vett további Üzleti Liga pontszerző bajnokság(ok)ban.

Érvényesíthet-e kofficiens pontot az előző idény Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves bajnokságban részt vett csapat?
Nem, hiába szerez a nyári bajnokságban legalább 100 vagy legalább 200 koefficiens pontot valamely, az előző idényben részt vett csapat, feljutásra vagy osztályozóra kizárólag az előző idény Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves bajnokságában elért helyezése alapján szerezhet jogot.

Hány bajnokság eredménye számít bele a koefficiens pontba?
Két idény alatt legalább egy bajnokságban való szereplés szükséges az érvényes koefficiens pontszám megszerzéséhez. 2023-tól pedig már legfeljebb három pontszerző bajnokság eredményét vesszük figyelembe a koefficiens pontszám megállapításánál. A figyelembe vett bajnoki végeredmények száma nem tetszőleges. Amennyiben rendelkezésre áll három bajnoki végeredmény, akkor azokat figyelembe is vesszük. Két éven belül háromnál több pontszerző bajnokságban elért végeredmény esetén az időben legkésőbbi hármat vesszük figyelembe, a régebbi bajnokság kiesik a koefficiens pont számításából.

Mely bajnokságok minősülnek pontszerző bajnokságnak a 2023/2024-es idényben?
Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves bajnokság 2021-2022
Üzleti Liga Angyalföld 2022
Üzleti Liga Buda 2022
Üzleti Liga Pest 2022
Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves 2.0 2022-2023
Üzleti Liga Angyalföld 2023
Üzleti Liga Buda 2023
Üzleti Liga Pest 2023

Mi a csapatom kofficiens pont értéke?
A kofficiens pontértéket folyamatosan frissítjük, és táblázatos formában tesszük közzé. A még most is zajló nyári idényben szereplő csapatok koefficiens pontjai az idény befejeztével lesznek véglegesek, de tájékoztató jelleggel ezeknek a csapatoknak a koefficiensét is kiszámítottuk az aktuális tabellák alapján. Piros színnel jelöltük azokat a csapatokat, amelyek koefficiens pontszáma az őszi-tavaszi bajnokság kezdése előtt még változhat.
A koefficiens pontokat tartalmazó táblázatot letölthetitek innen.

A koefficiens táblázatot időszakosan frissítjük. Az utolsó frissítés 2023. szeptember 21-én történt, így a lista már a nyári idény lezárását követő, végleges koefficiens pontokat tartalmazza!

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legjobb tudósítók
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Halmos DomokosBudapest5.00
Simon BenceBudapest4.90
Nestor TamásBudapest4.80
Mihók RichárdBudapest4.78
Berla AttilaBudapest3.88

Legjobb labdarúgó játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Fellner GergőBudapest4.83
Kovács AndrásBudapest4.67
Takács ZoltánBudapest4.56
Patócs GáborBudapest4.50
Kóródi LászlóBudapest2.53

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.