Ma 2024. 3. 19. kedd, József napja van. Holnap Klaudia napja lesz.
Minden idők egyik legjobb Ágazati Bajnokok Ligája

Az Ágazati Bajnokok Ligája 2018/2019-es kiírása ha lehet, talán még az eddigieknél is élesebb presztízsmeccseket tartogatott a nagyérdemű számára, és már a csoporttalálkozók is számtalan meglepetést hoztak. A korábbi négyszeres bajnok BDO Magyarország negyedik nekifutásra szerezte vissza címét, és ezzel elhódította azt a regnáló Morgan Stanley-től (4:1). A bronzérmes egy igazán friss gárda lett: második Üzleti Ligás évében az MNV Zrt. állhatott a dobogó utolsó fokára. Dr. Horváth Gergelyék nem mindennapi meccsen (5:5, büntetőkkel 5:4) vívták ki az utolsó érmes pozíciót a Lajos Csaba vezette Oster Lízing ellenében. Tekintsük át röviden, hogyan jutottak el idáig a küzdő felek!

Mi történt a csoportkörben?

Az A-csoport forrongó körében hagyományosan remekül indított a PWC Magyarország: Környeiék fegyelmezett védekezésre épülő kontrajátékkal, szilárd labdatartásuknak köszönhetően némileg váratlan különbözettel porolták el az MNV Zrt. egyletét (4:0). Az aranymezesek alaposan feltűrték ingujjukat a folytatásra, és az előző éves Final Four résztvevőjeként jegyzett EY (4:1) magabiztos felülmúlása után már nem is hibáztak, így a 7 pontos PWC mögött nem érdemtelenül kerültek az egyenes kieséses szakaszba csoportjukból. Papp Zoltánék ezzel, tavalyi nagyon szűk kiesésük után (mindössze 1 ponttal maradtak le a BDO-ról) máris előrébb tudtak lépni. Bár az első körforduló is fordulatos versengést hozott, most talán mégis a B-csoport mezőnye volt arányaiban a legerősebb. Itt kapásból egy igazi presztízsmeccsen ikszelt egymással a többek között Indoor bajnokaként érkező címvédő, a Morgan Stanley és az Ágazati Liga vitathatatlan győzteseként jegyzett ThyssenKrupp (1:1). Persze az itt elsőbálozó, ám az említett teremliga ezüstérmeseként említendő Medirex Zrt. sem akart lemaradni a „nagyokról”: a Tóth Ákos repítette gárda kapott gól nélkül hozta le az Ericsson elleni meccset (2:0), és a címvédő Stanley ellen is meg tudták fordítani az állást. Bár ezen a ponton közel is voltak az „üdvösséghez” Barnáék, itt volt tetten érhető az igazi fordulat is: a csúcsra járatott lendület után a Kulcsár által vezetett címvédő mégis pontot csent azon a meccsen (2:2), és mutatós találataival Markek már a ThyssenKrupp csapatának kaparta ki a gesztenyét, az újonc kiesett (1:3). A negyeddöntő keresztjátékában aztán meglepetésre már csak egy meccsre került sor ezen az ágon… De itt a – többek között csoportkörben 5 találatot szakító Tóth Norbertet nélkülöző – PWC balszerencséjére éppen a B kvartettben 2. helyet elcsípő Morgan Stanley-vel került össze, akik tökéletes taktikával, Mészáros Martin remeklésével meg sem álltak a négyes döntőig, és most ők fricskázták meg az anno tőlük Pénzügyes serleget elcsaklizó narancsosokat (0:3). A ThyssenKrupp viszont tartalékos felállásának okán játék nélkül „engedte át” a döntőbe ellenfelét, így az MNV Zrt. ezúttal nemcsak a csoportkört élte túl, de meg sem álltak a végelszámolásig.

A C-csoport is régi nagy ellenfelek házi versengésével indult: itt szinte azt mondhatni, már az első meccs is perdöntő fontossággal bírt a továbbjutó kapcsán: két egyenlő erőt képviselő csapat közül a Process Solutions hiába próbálta ráerőltetni akaratát az Oster Lízingre Gabai találatával, Józsa duplája mentette meg a napot a járműlízingelők számára (1:2), akik Ughy révén a SAP Hungary elleni partit is ikszre tudták menteni (2:2). Tarnaiék továbbjutása az utolsó körben biztosítva volt, BDO elleni „el-clásico” (0:1) már nem volt döntő fontosságú számukra. A „surranópályáról” bekerülő BDO ezúttal nem a gólzáporra helyezte a hangsúlyt, így sem az említett Oster elleni találkozón, sem a Process egyletével szemben nem kellett maga mögé nyúlnia Benkó kapusnak (2:0), és a SAP is mindössze 1 találatot tudott bepréselni a vagyonkezelők portájára (4:1). Érdekességként itt már mindkét Barabás a régi fényében villogott, ez a tény pedig már vészjósló tornádóként gyülekezett az egyenes kiesésben érkező ellenfelek horizontjában. A D-csoportban a Digi nagyon meggyőzően rukkolt elő: a testvérágat megnyerő BDO-hoz hasonlóan pontot sem vesztve vitte a prímet. A Vasas ikonjaként jegyzett Juhár söprögetőként remek alapot nyújtott Monokiék többlépcsős támadásvezetéséhez, így a Logmein-t (3:0), és az EurópaSzállítókat is (3:0) lehengerlő könnyedséggel múlták felül a kékek. A titkos favoritként említendő Cognizant ugyan nélkülözte a Diósgyőr egykori NB1-es spílereként ismeretes Abdouraman-t, így is nagyon masszív performansszal kezdett a szállítmányozók ellen (5:1), és Batonga Chounga mesternégyese után a Digi ellen is villámszerűen szerezte meg a vezetést. A sportcsatorna végül heroikus küzdelemben mégis fordítani tudott (1:2), és az így talán lelkileg is megtört méhdresszesek már nem tudták útját állni a Kószás Jenci vezette LogmeIn (1:3) precíz, tiki-takán alapuló támadóerejének. A negyeddöntő keresztjátéka ezen az ágon is hozott fordulatot, ugyanis a „Barabás Brothers” pusztító erejű attaksorozata után négyes döntőbe gyalogló BDO (6:0, Logmein) továbblépése után a többek között Juhárt nélkülöző, alaposan felforgatott összeállításban pályára lépő Digi nem tudta megtalálni az Oster Lízing játékának ellenszerét. A járműlízingelőket végül a lesipuskás Andorkó „repítette” a MOM – csarnokba, Voina pazar meccszáró találata már csak szépségtapasznak volt jó (2:1).

És akkor jöhettek az elődöntők!

A négyes döntőre két olyan gárda is kvalifikálta magát, aki még nem járt itt: bár az Oster járműlízingelői 2002. óta stabil és életerős gárdát alkotva üde színfoltjai a céges versenyfutásnak, ilyen magasságokig még ők sem jutottak el, ahogy a 2. évét futó MNV Zrt. sem. Az utóbbiak érdekességként tavaly a B-csoportban elképesztően szoros és feszült meccseken éppen az Oster (0:1), és a BDO (0:0) ellen pottyantak ki a versengésből. A címvédő Morgan Stanley kék mezesei kezdetnek az Oster „fehér seregének” veselkedtek neki, és a játékot uralva, veszélyesebb kombókat vezetve kétszer is szétforgácsolták a lécet a közönség felhördülésének közepette, majd végül a PWC elleni partihoz hasonlóan érkező Veit gólja bizonyult a legjobb idegcsillapítónak a hajrában. A fontos momentumokban Mészáros tetézte a bajt: 2 percre rá egy ritka technikai kombóval, az eltolt sánc mögül mímelt duplaesernyőből eleresztett, elementáris erejű kapáslövéssel pókhálózta ki a hosszút. Lajos átlövése már csak a kozmetikázásra volt jó (2:1), de a címvédő céljainak áthúzására nem, jöhetett a másik elődöntő! Itt a vagyonkezelős rangadón sokáig csak tapogatták egymás pulzusát a csapatok, ám aztán Barabás Miki (0:1) a szünet után semmiből rittyentett közeli találatot, majd egy szöglet utáni kavarodásnál Kócsó Sanya volt a leghiggadtabb (0:2). Egyetlen percre sem adta fel az MNV: Bodó Norbi egy előredőlős bólintással (1:2) „fűrészelt be” Benkó hálójába egy pontrúgás után megpattanó labdát, de aztán a végén Hajnal mindent eldöntött (1:3), megvolt a két döntős!

Soha rosszabb bronzcsatát!

Bár „szokás” megállapítani: két csalódott csapat ütközete olykor csak sima „okézásra” kerül, itt nem ez történt, hiszen mindkét fél „elsőbálos” a legjobbak között, és a bronzérmes az Országos Teremfoci Döntőbe is kvalifikálja magát! Már az első percben Kilián sokkolt egy megpattanó távoli taccsal (0:1), melyet a felpaprikázott Lajos a „prime-ot” előhúzva egyengetett ki irgalmatlan erejű bombájával (1:1), majd 2 az 1-es kontrában, futtából is kiragasztotta a pipát (2:1). A nagyon feltolódott Oster soraiban viszont üzemzavar keletkezett a nagy lelkesedésben, ugyanis a hangzavarban rosszul sikerült egy kirúgás, mely után az elől ragadó Sebők is pimasz pofozással passzírozta át a portáson (2:2), a szünetig azonban Tarnaié szállította a slusszpoént egy távoli löket után (3:2). A pauzát követően az elmozgó Sebők pöckölt a hálóba egy követhetetlennek bizonyuló hármas egyérintő után (3:3), itt dr. Horváth-nak is döntő szerepe volt! Bár eksztatikusan támadtak le Méhesék, Czilják Norbi szemfüles partrúgása intette csendre a levegőbe ugró aranymezeseket: Kilián kísérletéhez hasonlóan pattant be, csak most egy védőlábról (4:3). Ravasz egy kontrajáték során szemes labdát kapott, majd habozás nélkül tüzelve, kapuson megpattanó ágyúgolyót küldött a hosszúba (4:4). A tarthatatlan Sebők mesterhármasa (4:5) a hajrára már a vagyonkezelőket juttatta előnyhöz, Lajos azonban pontrúgásból is be tudta csavarni a sorfal mellett egált hozó 4. találatát (5:5), büntetők következtek. Ha nem lett volna elég a hüledezés, Jóljárt két káprázatos bravúrja után úgy tűnt, a vonalas kísérleteit sorra értékesítő fehéreké lesz a 3. hely. Nemsokára azonban egy kapufa és egy félrehordó irányzék hozta vissza egymás mellé a feleket, Tarnai hibája után pedig a meccs hőse, Kilián fodrozta ki a felső léc alatt tátongó lyukat, és heves reklamációk közepette Patócs játékvezető végül az első megérzésében bízott (4:5).

Így lett meg az év céges focicsapata Budapesten

A döntő pikantériájaként jelentkezett, hogy az Indoor utolsó találkozóját is ez a két csapat vívta, ott pedig a már tét nélküli örömjátékkal operáló Stanley legyűrte a harmadik helyért hajtó BDO-t (3:1). Volt tehát mit törlesztenie az akkori 5. helyük után csak nagy mázlival (két már máshonnan is kvalifikáló rivális) idekerülő vagyonkezelőknek, akik ha már itt voltak, egy bronz és két ezüst után újra felültek volna a trónra a jelenlegi címvédővel szemben. És bizony már az első 10 percben kétszer csengettek: Barabás Márton indulótalálatai (0:2) ha némileg szerencsésen pattogtak is be, perdöntőnek bizonyultak, hiszen a rutinos gárda ezután már remekül zárta a tereket a kékek előtt, és a szünetig a feltolt védelem sorai között rohamozva már Wéber is eredményes tudott lenni (0:3). A fordulást követően – Blahó kollégám örök klasszikusát idézve – a BDO „betolta a buszt”, és ezt ugyan a 25. percben Tóth Barna takarásból tudta átszakítani (1:3), a végére a BDO visszatérő legendája, Barabás Miki lerohanásból vett át egy mélységi bejátszást, és bizony nem is hibázott (1:4). A vagyonkezelők ötödik elsőségüket gyűjtötték be a sorozatban (2009, 2011, 2012 és 2014 után), ezzel pedig a szintén sérülése után visszatántorgó Horváth István régi-új debütálása is sikerült. A látottak alapján megérdemelt a sorrend, remek színvonalú összecsapásokat, szikrázó taktikai sakkpartikat és körömrágós adok-kapok meccseket egyaránt szemlélhettünk.

Az első három helyezett kvalifikálta magát a szeptemberben rendezendő Országos Teremfoci Döntőbe. A vidéki gárdák is combos versengés után foglaltak jegyet a „páholyban”: Tatabányáról a Grundfos érkezik bajnokként, míg Székesfehérvárról a Denso-t letaszító HYDRO vár soros riválisaira. Győrből a Borsodi Műhely Kft. és a Rába csapata veselkedik neki az utolsó kiadó helyért.

A góllövőlista 1. helyén Barabás Miklós végzett nem kevesebb, mint 7 góljával, a Final Four mindkét találkozóján betalált a hosszú sérüléséből lábadozva már lassan ismét régi formája felé tendáló játékos. Öccse, Barabás Márton is ötször talált be a versengésben, ő érdekességként az elődöntő, és az első csoportmeccs kivételével minden találkozón eredményes volt, és a döntő nyitányában is elévülhetetlen érdemeket szerzett. A 2. helyen vaskos holtverseny alakult ki, ugyanis a négyes döntő gólkirályaként 5 gólt szerző!!! Lajos Csabi éppúgy helyet foglalt ebben a pozícióban, mint ahogy a csoportkörben kiesett EY csillaga, Gaál Márk is. A Cognizant kameruni csillagaként jegyzett Batonga Chounga kvázi egyedüli is kis híján belökte a végére alaposan elfáradó társak szekerét (5). A csapatukat vállukon hordozó gólvadászok különlegessége, hogy csak csoportjukban szerepeltek: a Logmein – t tovább repítő Kószás Jenci és a PWC –ben szintén 5 találatot szakító Tóth Norbert kieső körös hiánya nem törvényszerűen bár, de megpecsételte a társak sorsát.

 

Kunvári Krisztián

2019.06.26

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb dobott pont egy meccsen
Név Idény Pont
Kis Dániel 2013-2014 57
Szatmári Ákos 2007-2008 55
Bencze Kevin 2022-2023 55
Puskás Artúr 2013-2014 54
Kis Dániel 2012-2013 51
további játékosok megtekintése
Legjobb tudósítók
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Halmos DomokosBudapest5.00
Mucsi ViktorBudapest5.00
Simon BenceBudapest4.78
Nestor TamásBudapest4.78
Mihók RichárdBudapest4.75

Legjobb labdarúgó játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Fellner GergőBudapest4.83
Kovács AndrásBudapest4.67
Takács ZoltánBudapest4.56
Patócs GáborBudapest4.50
Kovács István (Tatabánya)Tatabánya3.86
Majerik JózsefTatabánya3.20
Kóródi LászlóBudapest2.53

Legjobb kosárlabda játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Hartai TamásBudapest5.00
Gaál IstvánBudapest5.00
Szilágyi ZsoltBudapest4.60

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.