Ma 2023. 12. 3. vasárnap, Ferenc napja van. Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
Megnyerte a „döntőt”, újoncként ért csúcsra a Pallér

Ilyen még nem volt az Üzleti Liga történetében. A május 17-én befejeződött őszi-tavaszi műfüves bajnokságban a Pallér az A-ligát, a B+N a B-ligát nyerte meg frissen feljutott csapatként, a Baker Hughes pedig abszolút újoncként ért rögtön a csúcsra a C-ligában.

Tavaly szeptember 28-án, egy BKK-Kiving Kft. összecsapással indult el a 2022-23-as Üzleti Liga őszi-tavaszi műfüves bajnokság, ami május 17-én, egy OTP Bank ALM-PwC Magyarország párharccal ért véget. Idén már régi fényében tündöklött a bajnokság, aminek eredményeképpen 48 csapat jelentkezett a ligára, az együttesek három 16-fős csoportba kerültek a koefficiens-pontjaik és az előző bajnokságban elért eredményeik alapján.

Érdekesség, hogy mindhárom ligában négy-négy alakulat versenyzett az első négy helyért, amik feljutást, az A-liga esetében pedig bajnoki címet értek. Elsőként a C-liga kerül górcső alá, a Baker Hughes megőrizte az ősszel felépített előnyét, ennek eredményeképpen jövőre már a B-divízióban bizonyíthat, csakúgy, mint az MFB Zrt.! A zöld mezes együttes az őszi szezont százszázalékos mérleggel zárta, tavasszal két döntetlen és egy vereség formájában három pontvesztés ugyan becsúszott, de végül ez sem akadályozta meg abban, hogy 38 pontjával a tabella élén végezzen.

Az utolsó kör roppant izgalmasra sikerült, ugyanis a Deloitte ellen ki-ki mérkőzést játszottak, gól azonban nem született, a Deloitte így végül éppencsak, egy ponttal maradt le a feljutásról. Az MFB Zrt.-re szintén hatpontos rangadó várt, a negyedik helyen álló LastPass a félidőben vezetett is ellenfele ellen, a második játékrészben azonban sikerült az egyenlítés, így az MFB szeptembertől magasabb osztályban játszhat. A legeredményesebb csapat az imént említett LastPass volt 66 találattal, átlagosan több mint négy gólt szereztek egy összecsapáson. Nem is meglepő, hogy a liga gólkirálya is tőlük került ki, Váradi Márk utcahosszal, 32 góllal lett aranycipős. A legjobb védelem pedig a Deloitte-é volt, mindössze 18 alkalommal zörgették meg a hálójukat az ellenfelek.

A B-ligában ősszel még úgy nézett ki, hogy az akkor hibátlan WizzAir és a Yettel ugrik osztályt, tavasszal viszont begyújtotta a rakétáit az addig harmadik helyen álló B+N, az utolsó fordulóban pedig egy döntetlen is elég volt a sötét mezeseknek ahhoz, hogy megnyerjék a bajnokságot! Külön dicséretre méltó, hogy a B+N újonccsapat volt a B-ligában, tavaly még a C-ligában vitézkedett, kecskeméti mintára pedig a másodosztályt is rögtön sikerrel vette. Pál Zoltán, az együttes csapatkapitánya elárulta nekünk, alaposan túllőttek a célon:

"A tavalyi C Liga győzelem után, újoncként nem lehetett más célunk, mint a biztos B ligás tagság megőrzése” – nyilatkozta Pál Zoltán. „Majd ahogy elkezdtük a szezont, és nyertünk pár meccset, akkor már nagyobb lett az étvágyunk, és azt mondtuk nézzük meg, hátha ebből kisülhet valami nagyon jó eredmény is.” A B+N erősségét mutatja, hogy a legtöbb gólt szerezte (67) és a legkevesebbet kapta a (18) mezőnyben. Pál szerint azonban nincs eget rengető titok.

Mindig csapatban gondolkodunk, és úgy is próbálunk játszani. Nálunk a baráti társaság, a jó hangulat, az összetartás a legfontosabb, fontosabb még az eredménynél is. Bár én magam abban hiszek, hogy a felsoroltak hozzák magukkal az eredményességet is.” Az űrtempóval haladó B+N jövőre a legmagasabb osztályban bizonyíthat, a csapat hasonló mentalitással és céllal indul, mint tavaly ősszel

„Jövőre az A ligában akarunk rögtön bent is maradni, és erre képesnek is tartom a csapatot. Elsőre ennyi, azután menet közben kiderül mi a realitás. A csapatban nem tervezünk komolyabb változásokat, bár a legmagasabb osztályban, biztosan mást kell, és mást is fogunk játszani. Végül szeretnék gratulálni a szervezőknek a lebonyolításhoz, kiváló munkát végeznek.”

Az ezüstérmet végül a WizzAir szerezte meg, amely ki-ki meccsen győzte le a Yettelt, utóbbinak így végül a bronzérem sem lett meg, az Idemia ugyanis elcsípte a harmadik pozíciót. A lila mezes együttes szintén remek védelmet rakott össze a 19 kapott góllal. A B-ligából végül a Tesco és a BCA esett ki. A gólkirályi címért folytatott csata itt már jóval szorosabb, a végén Magyari Norbert örülhetett, a Yettel támadója 27 találatánál senki sem szerzett többet, Borku Tibor (Partner Cable) állt hozzá a legközelebb 25 góllal.

Végezetül pedig jöjjön az A-liga, ami szintén az utolsó fordulóig komoly izgalmakat hozott, a trónfosztás megtörtént, a KPMG-nek még a legvégén is lett volna esélye a címvédésre, ám a Pallér ellentmondást nem tűrő módon 4-0-ra győzött a bajnokságot eldöntő összecsapáson, ezzel története során először felért a műfüves bajnokság csúcsára! Szabó Hornos Andrást, a Pallér kapitányát szintén sikerült elérnünk, aki érthető módon rendkívül boldog a siker miatt:

„Azt hiszem az egész csapat nevében mondhatom, hogy nagyon örülünk és boldogok vagyunk, jó érzéssel megyünk a nyári szünetre” – nyilatkozta Szabó Hornos András. Ahogy a B+N-ről, úgy a Pallérról is elmondható az a bravúr, hogy újoncként értek fel a csúcsra, ráadásul az együttes teremben, az Indoor Üzleti Kupa Budapesten is remekül szerepelt, ahol döntőbe jutott.

„Volt nálunk a mezőnyben hasonló vagy jobb egyéni skillekkel rendelkező csapat, azonban ettől szép a futball, hogy nem elég, hogy az egyéni teljesítmények jók, csapatként kell jól funkcionálni és ez az, amiben mi nagyon erősek vagyunk. (Egyébiránt a csapat átlagéletkora 40) Az adott poszton mindenki a maximumot próbálta kihozni magából. Emelett kiemelném még a fegyelmezettséget és a szervezettséget, valamint a csapaton belüli jó légkört” – összegzett András.

Az ezüstérmet a Wise FC szerezte meg, amely úgy bukta el a bajnokságot, hogy mindössze két találkozón vesztett pontot. A KPMG-nek ezúttal a bronzéremmel kellett beérnie, a negyedik helyen az MNB csapata végzett, a PwC Magyarország az utolsó találkozón aratott győzelmével szintén bekerült a legalább 30 pontot elérő együttesek listájára. A zöld mezes Wise félelmetes támadójátékot mutatott be, 76 gólt szerzett 16 összecsapáson, átlagosan majdnem ötször köszöntek be egy párharcon, remek mutató. Nem csoda, hogy a gólkirályt szintén ők adták a sorozatnak, Török Pál egymaga 30 gólt ért el, amivel megnyerte az A-liga aranycipőjét. A legjobb védelmeket a KPMG és az MNB rakta össze (21-21). A GoTo és a Process Solutions hiába küzdött nagyot, végül nekik kellett elköszönni az élvonaltól.

Az Üzleti Liga élet nem áll meg, nyáron is lesz műfüves focibajnokság, köszönjük a csapatoknak a szép számban való részvételt, várunk mindenkit szeptembertől ismét!

 

Forgács Milán

2023. május 24.

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legjobb tudósítók
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Halmos DomokosBudapest5.00
Simon BenceBudapest4.90
Nestor TamásBudapest4.80
Mihók RichárdBudapest4.78
Berla AttilaBudapest3.88

Legjobb labdarúgó játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Fellner GergőBudapest4.83
Kovács AndrásBudapest4.67
Takács ZoltánBudapest4.56
Patócs GáborBudapest4.50
Kóródi LászlóBudapest2.53

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.