Ma 2022. 8. 8. hétfõ, László napja van. Holnap Emõd napja lesz.
Kezdődik a tavaszi idény - küzdelem a feljutásért a C-ligában

Úttörő jelleggel, első alkalommal indult őszi-tavaszi rendszerű labdarúgó bajnokság az Üzleti Ligában. Az új bajnokságban ráadásul a nálunk még egyszer sem alkalmazott kiesés-feljutásos rendszert hirdettünk meg.
Az őszi idény a három bajnoki osztályra bontott mezőny minden ligájában izgalmas küzdelmet hozott, a csapatok szereplése gyakran színvonalas játékkal is párosult.

Most viszont már nemcsak az őszi idényen, hanem a mintegy három hónapos téli szüneten is túl vagyunk. A tavaszi idény előtti, szezont indító cikksorozatunkban az előttünk álló etapra vonatkozó esélylatolgatás mellett az élmezőny tagjait is megkérdeztük.
 

Cikksorozatunk első részében a C-ligát vesszük górcső alá. Ebben a bajnoki osztályban kevesebb csapat szerepel, tíz alakulat küzd egymással a dobogós helyezésekért, és egyben a magasabb osztályba kerülésért.
A C-ligában hiába játszottak egyel kevesebb mérkőzést a csapatok, mégis itt találjuk a liga pillanatnyilag legnagyobb arányú gólkülönbségét. A listavezető Wolves – Sberbank Magyarország Zrt. +29 találattal vezeti ezt a kategóriát, három egységgel megelőzve az A-ligában vitézkedő KPMG-t (+26).
A C-liga nemcsak a csapatok számában, hanem a bonyolítás rendjében is eltér a két magasabb osztálytól, hiszen itt a körmérkőzés után Alsó- és Felsőházra bomlik majd a mezőny.
Féltávnál így jelentős különbségnek tűnik a 4. helyezett Green Collect és a 7. pozícióban tartózkodó NTT DATA között kialakult 6 egységnyi differencia, ám az informatikusok egyel kevesebbet játszottak, valamint már megmérkőztek a listavezetővel.
Nem utolsó sorban az NTT DATA – Green Collect találkozót is csak ezt követően rendezzük meg.

A C-ligában tehát az öt forduló alatt szerzett 4 bajnoki pont elégnek tűnhet a Felsőházi rájátszáshoz, ezzel együtt pedig akár még dobogós helyezéshez is.

A nyáron ezüstérmes NTT DATA így joggal bízhat egy eredményesebb folytatásban, jóllehet az őket egy pozícióval megelőző, eddig szintén 4 bajnoki pontot gyűjtő S-System már két vállra fektette az adatkezelőket.
Izgalmasnak ígérkezik így a további küzdelem a C-liga középházában, melynek tagja még a pillanatnyilag dobogós MFB Zrt-től mindössze egygólos vereséget szenvedő, a Semilabot viszont 8:0 arányban felülmúló EOS Fc is.

A tabella végén állomásozó BKK, Semilab és Schneider Electric ESS Felsőházi esélyei minimálisra csökkentek, ám a hátra levő fordulók remek lehetőséget biztosítanak a csapatépítésre, számukra különösen a rájátszás hozhat majd izgalmas, kiélezett mérkőzéseket.
 

No de mi újság a dobogón álló csapatokkal?

Egy éves kihagyás után tért vissza tavaly ősszel a mezőnybe az MFB Zrt., és győzelemmel indították az idényt. Jóllehet két ellenfelükkel szemben is játék nélkül gyűjtötték be a három pontot, véletlenül azonban egy csapat sem kerül fel a dobogóra. A csapatkapitány Sajben Pétert kérdeztük, hogy telt náluk a kihagyott egy év, mivel sikerült egyben tartani a csapatot.

"Együtt nem játszottunk, a csapat nagy része valószínűleg nem is lépett pályára. Talán 2-3 ember volt, akik ismerősökkel, más csapatban talált folyamatos játéklehetőséget, ezért visszatérésünk elég érdekes így együtt a bajnokságba.
Helyezésünk most jól néz ki, de árnyalják a képet az elmaradt meccseink, és sajnos nekünk is kellett már bajnokit halasztanunk. Ráadásul pont most szerdán fogunk a Wolves – Sberbank Magyarország Zrt.-vel játszani, akik hozzánk hasonló mutatókkal vezetik a bajnokságot. Ez biztosan egy komoly rangadó lesz majd.
Meg is újítottuk a csapatot, két fiatal kolléga csatlakozott az alakulathoz, az ő gyorsaságukra, lendületükre reményeim szerint építhetünk."

Ha már említetted a szerdai mérkőzést, hogyan készültök a rangadóra, miben bízhattok a listavezető ellen, és véleményed szerint tudjátok-e semlegesíteni az ellenfél kulcsjátékosát, Török Pált?

"Két dologban bízunk, az egyik, hogy Pali esetleg nem tud eljönni a mérkőzésre, és akkor talán könnyebb dolgunk lesz. A másik pedig, hogy a gyors, fordulékony, jó rúgótechnikájú játékost meg tudjuk fogni védekezéssel."

Mit szóltok az őszi-tavaszi bonyolításhoz, vannak-e ambícióitok a feljutást illetően?

"Tetszik nekünk, bár hiányzott a korábban meglevő fedettpályás idény. Ugyanakkor a covid helyzetben talán jól is jött a szünet.
Egyelőre az ambíciónk odáig terjed, hogy a csapategység meglegyen, az összeszokottság kialakuljon. Ha ezt úgy tudjuk megoldani, hogy közben az első két hely egyikére becsússzunk, akkor az egy jó hír lesz, pláne, hogy ráférne már a csapatra egy nagyobb siker.
Most tehát még nem tűztünk ki célt a feljutást illetően, de ha mégis úgy alakul majd, akkor nem leszünk szomorúak."


A bajnokság nagy meglepetése a C-liga másik újonca, a B+N. Az alakulat eddig 100%-os teljesítménnyel, és mindössze 1 kapott góllal áll a harmadosztály képzeletbeli dobogójának második fokán.
Szép Béla, a csapat kapitánya válaszolt feltett kérdéseinkre.

Teljesen újak vagytok a bajnokságban, ennek ellenére a második helyről várjátok a tavaszi folyatást.
Mennyire meglepetés ez számotokra, illetve milyennek találjátok a mezőnyt?

"Hogy mennyire lepett meg minket a B+N jó kezdeti szereplése, arról egyöntetű véleményt elég nehéz alkotni. Legtöbbünknek korábban nem volt tapasztalata hasonló céges bajnokságok terén, emiatt is nehéz volt megbecsülni a leendő ellenfeleink játékerejét. Mivel csapatunk zöme az Üzleti Ligán kívül is együtt focizik heti rendszerességgel, így ismerve az egyéni képességeket és csapategységünk erejét, azt gondolom, optimistán vártuk a szezon kezdetét.
Az eddigi meccseink alapján egybehangzó véleményünk volt, hogy a végeredmény nem tükrözte, milyen szoros is volt 1-1 összecsapás. Őszintén mondhatom, hogy a C-Ligában is nagyon jól szervezett, erős csapatok szerepelnek."

Mióta van együtt a csapat? Hogy kezdődött a céges foci Nálatok?

"2019 őszén indult el olyan kezdeményezés a cégen belül, ami a kisebb focis társaságokat és sportszerető kollégákat próbálta összefogni heti egy alkalom erejéig. Szerencsére sikerült egy olyan „magot” létrehozni ezzel, ami az Üzleti Liga újonc csapatunk alapját adja jelenleg is. A bajnokságban való indulásunk ötletét a B+N cégvezetése örömmel vette és minden szükséges támogatást megkaptunk hozzá. Büszkék vagyunk rá, hogy külsős vendégjátékosok nélkül is sikerült egy sikeres együttest elindítanunk, mindemellett kétségkívül rekreációs és közösségformáló eredményt is elérni."

Egyetlenegyszer vették be eddig kaputokat (megj. a Green Collect), de elől is hatékony a csapat a négy meccsen lőtt 23 góljával.
A játékosok is hasonló arányban osztoznak a találatokon. Mi a kiegyensúlyozott játék titka?

"Nehéz közhelynek nem minősülő választ adni erre a kérdésre. Azon túl, hogy nagyon jó képességű játékosaink vannak, mindenképpen meg kell említenem a csapat szervezettségét és a cserepad hosszát. Egyrészt nagy előnynek érzem a meccseken, ahogy a rutinosabb csapattagjaink irányítják, szervezik a játékunkat, másrészt míg az ellenfeleinknek sok esetben csak 1-2 tartalékjuk volt, addig nekünk megvolt a lehetőségünk, hogy adott posztra cseréljünk pihent játékosokat.
A téli szünetben sajnos több kulcsjátékosunk élete is úgy alakult, hogy a szezon második felében nem tudják erősíteni csapatunkat. Ennek ellenére, a keretünk mélységénél fogva továbbra is bizakodóak vagyunk és várjuk a folytatást."

Ha a következő idényben is megmarad az őszi-tavaszi bajnokság, akkor az első két helyezett feljebb jut egy osztállyal.
Mennyire motivál benneteket a feljutás, szívesen maradnátok-e ebben a kiesés-feljutásos rendszerben?

"Természetesen motivál minket, és küzdeni fogunk azért, hogy újonc csapatként ilyen előkelő helyen végezzünk. Ha sikerül feljutnunk a másodosztályba, azt biztosan nem érdemtelenül fogjuk tenni és ott vélhetően még kiélezettebb összecsapások várnának ránk. Ez még inkább arra buzdít, hogy hozzuk ki magunkból a maximumot.
A jelenlegi rendszerben szívesen maradnánk a továbbiakban is."


Nemcsak vezeti a C-liga tabellát, de holtversenyben a legtöbb gólt szerezte, és legjobb gólaránnyal büszkélkedik az utolsó teljes bajnokságát 2020 nyarán ezüstéremmel záró Wolves – Sberbank Magyarország Zrt.
Vajon miként sikerült olyan jó formában tartani a csapatot, hogy a komoly kihagyás után egy 7:0 arányú győzelemmel nyissanak az új bajnokságban?
A csapatkapitány Péter Endrét faggattuk.

"Valójában a Covid megpecsételte a csapatsport eseményeket is, így a csapatnak egyetlen perc közös játék sem jutott a visszatérés előtt. A Bank egy része HO-ban dolgozott, így még kevesebb találkozás volt a csapat tagjai között. Minden játékos megpróbálta karban tartani magát fizikailag, néhány játékosunk baráti társasággal járt szabadtéri kispályás focira, ami nem jött rosszul az idény kezdetekor."

Ugyan a közvetlen riválisok még hátra vannak, de most a bajnokság legjobb gólkülönbségével vezetitek a C-ligát. Meglepetés ez számotokra?

"Igen, meglepő. Nem számítottunk erre, de a mérkőzések során egyre inkább látszott, hogy alakul a csapatjáték. Így most már arra koncentrálunk, hogy ezt megtartsuk, mondjuk a Covid újabb körei + a háborús körülmények mellett lassan ez is kérdéses lesz."

Az Üzleti Liga gólrekordere, a soraitokat erősítő Török Pali négy meccsen 19 gólnál jár. Mennyire épül Palira a csapat játéka, és milyen prémiumokkal tudjátok ennyire motiválttá tenni?

"Pali és a Sberbank kapcsolata még a Volksbankos időkben indult, nem új keletű. A csapat játéka nem mondanám, hogy rá épül, egyszerűen a csapathoz képest ő egy másik liga, ha hozzá kerül a labda általában megoldja, és gólt rúg belőle. Nagyon érzi a kaput, saját kispályás focicsapata van Wanted néven, amivel kupákat nyernek különböző kispályás tornákon. Hozzánk a foci szeretete és a barátság miatt jár le focizni, plusz motivációra, prémiumokra nincs szüksége:)"

Ha a következő idényben is megmarad az őszi-tavaszi bajnokság, akkor az első két helyezett feljebb jut egy osztállyal. Hogy tetszik Nektek ez az új rendszer, illetve célkitűzéseitek között szerepel-e a feljutás?

"Mindig jó dolog, ha a munka gyümölcse beérik, de egyelőre ennyire nem tekintünk előre. Sok van még a bajnokságból, első körben a héten a másik 100%-os csapattal kell jót játszanunk a saját ligánkban és lehetőleg megnyernünk a mérkőzést. Mindig a következő lépcsőfokot célozzuk meg, minél tovább jutunk annál büszkébb leszek a csapatra. Hajrá Wolves!"

Hamarosan megtudhatjuk, mennyire igazolódnak be a várakozások - hiszen március 2. szerda este kezdődik a tavaszi idény!
A meccsprogramot megnézheted itt

Tóth Szabolcs
2021.02.28.

Legjobb tudósítók
2021-2022 tavaszi-nyári idény
NévVárosÁtlag
Halmos AttilaBudapest4.88
Forgács MilánBudapest4.67
Mihók RichárdBudapest4.57
Horváth NorbertBudapest4.40
Stuber MárkBudapest4.15

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.