Ma 2020. 9. 29. kedd, Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.
Indul a 2019-es Ágazati Bajnokok Ligája - bemutatkoznak a csapatok, 1. rész

Az Üzleti Liga csúcsversengésében megindult a visszaszámlálás! Szerdán végre megtörténhet az Ágazati Bajnokok Ligája 2019 –es idényének kezdőrúgása. A remek színvonal és a számtalan várható presztízsmeccs okán kétrészes sorozatunkban vesszük górcső alá az idén kvalifikáló tizenhat csapatot, ahol nagy visszatérők mellett egy sikeréhes újonc, és eddigi ígéretesebb szerepléseik után továbblépni igyekvő csapatok állítanák magukat a könnyűnek éppen nem ígérkező kihívás elé.

SAP Labs

A SAP fejlesztőközpontosai az Informatika A-liga ezüstérmeseként szereztek jogot a legjobbak között történő megmérettetésre. Az Üzleti Liga egykori topcsapataként ismeretes kék – fehér gárda az utóbbi szezonokban erőteljes átalakuláson ment keresztül, de az ÁBL sorozat 2016-os bronzérmese a három évvel ezelőtti menetelés után hasonlóan precíz védelmében bizakodhat. A masszív catenaccio legfőbb letéteményesei közé tartozik többek között a kapus Mikó Zsombor, és a karizmatikus csapakapitányként jegyzett Molnár Előd. Példának okáért az utóbbi az Informatika Liga gólkirályának járó cím (19) után a változó körülményekhez alkalmazkodva eltérő feladatkörben, a feltolt söprögető helyéről organizálta védőfeladatokat a folytatásban, míg elől a rutinos center, Papp Péter vitte a munka dandárját (15), termelésével pedig a gólvadászok versenyét is megnyerve ezüstig segítette társait az Indoor E-liga versengésében. Talán a legbiztosabb pont mégis a SAP említett portása, Mikó Zsombor volt: az Informatika ligát 1.88-as, az Indoor E-t pedig 1.70 kapott gólátlaggal húzta be, produktumával pedig mindkét esetben kiérdemelte a legjobb cerberusnak járó díjat.

EY

Az Ernst § Young alakulata idén kihagyta az Indoor versengéseit, ám előtte már kvalifikálták magukat a bombaerős Pénzügy Ligában, ahol sokáig a végső győzelemre is esélyesek voltak. A versenyfutásban végül a mögöttük végző Process Solutions elleni iksz (1:1) mellett a bajnok PWC is „torkukon akadt”, hiszen a cerberusok rangsorának élén végző Környei kitartóan húzta le a rolót (0:0), így 3, illetve 1 ponttal lemaradva végeztek a bajnok, és a Morgan Stanley mögött. Jó hírként az ezüstérmes elemzők további két úton is regisztrálták magukat a sorozatba, így megüresedett jogukra már a sárga mezesek aspirálhattak. A csapat első opciója egyértelműen Bognár Dávid (a tavalyi ÁBL-ben 4, a Pénzügy Ligában 14 találat), de utóbb már Gaál Márk is megbízható harcostársnak bizonyult (Pénzügy, 13) az elülső szekcióban. A kicsalogató labdatartásból indított, mélységi hullámokra építő Ernst § Young végső állomásaként Hanula Ádám nyújtja talán eddig a legbiztosabb pontot, ő 1.67-es kapott gólátlagával 3. helyen végzett a Pénzügyes kapuőrök versengésében. Az EY érdekességként bejutott a tavalyi ÁBL Final Four-jába, de ott a későbbi győztes Morgan Stanley (0:2), és a BDO (2:4) már megállította őket, és ha a javítási modul most nem lenne elég motivációs tényező, többek között éppen a PWC jön majd velük szemben az első csapatversenyben.

PWC Magyarország

A PWC Magyarország már régi motorosnak számít az Üzleti Liga versengéseiben, és egy igen összeszokott gárdáról beszélhetünk esetükben, akik nagyon jó érzékkel találják el a folyamatosan beérkező új emberek helyét is a csapatszerkezetben. A társait meccsek közben is organizáló kapus, Környei Attila balesete után ismét elkezdett parádézni a háló előtt: az ikonikus portás Pénzügy Ligát megnyerő fehérek soraiban 1.04-es !!! kapott gólátlaggal hozta le a találkozókat, de az Indoor B-liga ezüstérmében (1.58) is több mint oroszlánrészt vállalt. A szilárd védelme mellett nagyon egységes támadásvezetésükről is híres PWC-nél az Pénzügy versengésében nem is volt a mesterlövészek élbolyában csapattag (Kraft Bálint – Chorfi 8-8), de az Indoor-ban Karim Chorfi 15 találatával már azért előkelő helyen tudott végezni. A tavaszi szezonra már a kissé hektikusabb felállásában pályára lépő Környei – egylet óramű pontosságú szerkezete csak a szezon végére kezdte ismét a régi formáját idézni, de idén is szép reményekkel vághat bele a legjobbak kupaversengésébe. A PWC 2018-ban tükörsimán vitte el ÁBL csoportját, ám a negyeddöntőben a későbbi bronzérmes BDO már elütötte őket a továbbjutástól, van tehát mit törleszteniük, ráadásul a hírek szerint tekintélyes szurkolótáborral is számolhatnak.

MNV Zrt.

A Nemzeti Vagyonkezelő együttese eddig rövidebb, de igen hatásos Üzleti Ligás múlttal bírhat: az aranymezesek elvitték az Indoor A-liga mamutversengésének bronzérmét a 2018-as szezonban, és a tavalyi ÁBL-ben is csak igen balszerencsés körülmények között estek ki (a későbbi továbbjutók ellen BDO 0:0, Oster 0:1). Nem csoda hogy ég a továbbjutás vágya a csapatban, amely idén még az Ágazati Liga ezüstérmeseként regisztrálta magát a versengésbe. Kapcsolódik egy ritka bravúr is az említett 2. helyhez: dr. Nádor László egyenesen elképesztő, 0.9 kapott gólátlaggal emelt akadályt a rohamozó felek elé, és elől mindössze egy találattal lemaradva (19) Papp Zoltán végzett a 2. helyen a góllövők között, és mellette a Bodó (13) - Dr. Horváth (9) duó is igen masszív opció volt a támadásvezetésben. Az MNV erényeként képes birtoklásváltásokból azonnali, nagy tereket precízen felölelő többlépcsős lerohanásokat eszközölni, az elülső nyomásgyakorlás pedig megfelelő összhangzattan esetén igen hatásos védelemmel is párosul.

Morgan Stanley

A kék dresszes elemzők az utóbbi szezonokban nem túlzás, az Üzleti Liga ikonikus gárdájává váltak, emellett több résztvevő csapatnak is „szívességet” tettek. A Stanley ugyanis nem kevesebb, mint három úton szerzett jogkört a részvételre: kapásból a tavalyi ÁBL címvédőjeként, ahol hátrányból a Vodafone-t sikerült végül két vállra fektetniük Lovász és Molnár góljával (2:1), de a Pénzügy Liga ezüstérme után az Indoor A-ligás csúcsversengését is viszonylagos magabiztossággal húzták be (23 pont, 4 pontnyi előny). Több erőponton alapszik ez a nézőcsalogató sikerrecept: először is a kapus Budain, aki a Pénzügyes kapott gólmutatója (1.6) után az Indoor-ban (1.44) is egy „ezüstösen csillogó” mutatót vonultatott fel. A számtalan vérfrissítés talán a legutóbbi szezonra ért be igazán, hiszen a képzett újoncok úgy zsugáznak már a régiekkel, mintha évek óta együtt játszanának. Példának okáért a 16 találatot elérő régi motoros, Kulcsár Gergely mellett immár a mesterlövészek abszolút versenyét hozó Mészáros Martin is igen masszív performansszal rukkolt elő (18). A precíz labdatartásra, térfélszegmensek közötti összhangzattanra építő kékek - kiegészülve az említett ékpár kreatív megoldásaival – igen ütős kombót alkotnak, és ezúttal is a kupa egyik első számú esélyesének számítanak.

thyssenkrupp components Technology Hungary Kft.

Ha fel kéne sorolni nagyjából négy gárdát, akik folyamatosan a csúcs közelében tudnak maradni a hosszú évek óta morzsoló szezonok közepette is, a thyssenkrupp mindenképpen benne lenne a keretben. A „kormányrendszerelők” első körben az Ágazati Liga tükörsima elhozásán keresztül szerezték meg a kvalifikációt, az átalakulóban lévő fekete – fehérek 35:9-es gólkülönbségük mellett pontveszteség nélkül hozták le az akkori versengést. Hosszú fejtörés után Bányász Miklós tudta stabil cerberusként betölteni a legendás Matyola után hátul adódó űrt (1.67), és az Evosoft korábbi csillagaként jegyzett Markek Péter gólkirályként (20) ugyancsak be tudott robbanni a stabil labdatartáson, gyors érintéseken alapuló szerkezetbe. A liga történetének talán „leggyilkosabb” csatárduója, a Takács – Tóth páros kevesebb szereplése mellett is csaknem 40 gólt hozott össze az Ágazati és az Indoor együttes vetélkedésében (37), mellettük pedig Pásztor Ádám pontos átlövései is gyilkos precízióval púpozódtak be a második hullámból, rögzített szituációkból (8+5). Érdekességként Tóth „Dave” Dávidék kizárólag egykori A-ligás riválisaikkal kerültek egy csoportba.

Medirex Zrt.

A Medirex Zrt. igazi sötét lóként indulva az Üzleti Liga egyik legifjabb csapatának tekinthető. Barnáék egy szezont futottak eddig, ám ahhoz képest igencsak berobbantak, ugyanis az Indoor selejtezőkörében az ellenfeleknek mákszemnyi esélyt sem hagyva, 4 meccsen 31:6-os gólkülönbséggel simázták le az amúgy liga tradicionális csapataiként jegyzett ellenfeleket (pl: UBDSE 11:2, Magyar Telekom 5:0, Sap Labs 7:2). A főtáblán kiemelkedőnek bizonyuló Morgan Stanley-n túl ők lőtték a legtöbb gólt (31), és talán ők vívták meg a legfordulatosabbnak bizonyuló találkozókat is. A végül ezüstérmes pozícióra tolató Medirex (19) mentális tartását jelezve a BDO (4:3) az Ericsson (4:2) és a LogMeIn elleni sorsdöntő találkozókon is fordítani tudott, olykor komolyabb hátrányból is. A csapatban a Barna István – Tóth Ákos duó viszi elől a prímet (16-16), de csapat erényeként szinte a teljes keret részt tud vállalni alkalomadtán a góllövés terhében. A halálcsoportban megjósolhatatlan, mire lehetnek képesek Finferáék, de abban biztosak lehetünk, hogy képességeik alapján ebben a sorozatban is a legmagasabb célokért küzdhetnek majd.

Ericsson K+FC

A távközlésiek kisebb kihagyás után térnek vissza újra az Ágazati Bajnokok Ligájába, a rutinos csapat kvalifikációját a Telecom és Média Liga 2. helyével biztosította már korábban. A stabil védőmunkából kiinduló kontrajátékra alapozó csapat nem kis bravúrként az alapszakasz 4. helye után már a BT-t, és Schibsted CMH-t is legyűrte (3:1), így a Digi mögött mindössze 2 ponttal lemaradva szerezte meg az ezüstérmet. Rendkívül egységes játékukat jelezve pedig senki sem jutott 4 gól fölé a csapatból (Konnerth – Németh – Lombos – Szabó 4-4), és ez az iparos játékkal eloszlatott góltermés az Indoor-ban sem változott (Robert – Németh 6-6, Lombos – Erős – Bognár 5-5). A csapat többosztatú támadásvezetése mellett erősségeként az évek óta remek formában védő portás, Fodor Péter említhető, ugyanis a stabil védelem mellett többnyire remekül meg tudja oldani feladatát (Telecom és Média, 1.55 kapott gólátlag). Az Indoor Üzleti Liga első négy helyezettjéből hármat csoportellenfélként megkapó távközlésiek egyáltalán nem feltartott kezekkel lépnek pályára, így remek színvonalú meccsekre számíthatunk a halálcsoportban.


Folytatjuk...

 

Kunvári Krisztián

2019.05.06.

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb gól egy meccsen
Név Idény Gól
Török Pál 2015-2016 12
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb gól egy meccsen (kézilabda)
Név Idény Gól
Buday Ferenc 2013-2014 20
további játékosok megtekintése
Legtöbb dobott pont egy meccsen
Név Idény Pont
Kis Dániel 2013-2014 57
további játékosok megtekintése

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.