Ma 2022. 8. 8. hétfõ, László napja van. Holnap Emõd napja lesz.
Íme a B-liga, amelyben lent és fent is nagy küzdelem ígérkezik

Az őszi-tavaszi Üzleti Liga műfüves bajnokság B-ligája testesíti meg a középmezőnyt. A bajnoki pontvadászat talán ebben az osztályban a legizgalmasabb, hiszen a tabella mindkét végén nagy a tét, az élbolyban az A-ligába való feljutásért, míg a tabella másik végén a kiesés ellen küzdenek a csapatok.

Így mondhatni, a dobogó körül legyeskedő csapatoknak az alsóbb régióban tartózkodó ellenfelekkel szemben „kötelező” a győzelem, míg a kiesés elől menekülő csapatok számára az élboly tagjaitól elcsípett minden pont különleges kincs.

Tekintve, hogy a bajnoki osztályokat ebben az első idényben kizárólag az előző bajnokságokban elért helyezések alapján állítottuk össze, az igazi erőviszonyokat várhatóan majd ennek az idénynek a végén ismerhetjük meg. Ezért hat forduló után messzemenő jóslatokba még nehéz bocsátkozni, de azért lássuk, hogyan is áll jelenleg a B-liga!

Az élmezőny nagyon szorosnak tűnik, hiszen a veretlen Századvég és a Process Solutions sem fértek fel a dobogóra.
A Századvég 6 meccsből négyet húzott be két döntetlen mellett. A Századvég a mezőny egyik legnagyobb kihagyás után visszatérő csapata, ők ezt megelőzően utoljára 2019-ben szerepeltek a ligában. A közel kétéves pauzát követően a karmesteri pálcát már korábban átadó Kis István vette fel ismét a csapatkapitányi karszalagot, és jól látható, hogy küzdősportokban gyakorolt önfegyelmét ezúttal is komoly hatásfokkal tudta átragasztani csapatára. A csapat skalpjai között szerepel egy Partner Cable és egy TESCO is már, kíváncsian várjuk, hogy megy majd a jelenleg dobogós csapatok ellen.
Bár egy ponttal lemaradva jelenleg ötödik a Process Solutions, mutatója mégis jobb, hiszen öt meccsen csak két pontot vesztettek, szemben a Századvég hat bajnoki alatt elhullajtott négy egységével. Egyébként a két csapat döntetlenre végzett egymással éppen az őszi idényben játszott utolsó mérkőzésükön. A covid kitörése óta a Proci sem fogott bele ezen kívül másik bajnokságba, ennek ellenére Kontra Zoliéknak sikerült egyben tartaniuk a korábban Ágazati Bajnokok Ligájában is megfordult alakulatot.

Szorosan e két csapat után a K&H és a TESCO jönnek a tabellán.
A K&H utoljára a 2020. nyári kupán szerepelt, ott a középső ágat meg is nyerték. Tószegi Tamásékon sem nagyon látszik meg a kihagyás, stabil teljesítményt nyújtanak itt az új bajnokságban. A csapat nem szerez sok találatot, meccsenkénti gólátlaguk mindössze 2,33. Mindeközben viszont sikerült jól megszervezniük a Mácsai Tamás kapus előtt robotoló védelmi vonalat, így a B-liga ötödik legkevesebb gólját kapták. Kérdéses persze, hogy az előttük levő, intenzív góltermelő csapatok ellen elég lesz-e majd a stabil védekezés.
A TESCO az előbb említett K&H-hoz hasonlóan egy vereséget és egy döntetlent könyvelhet el eddig, de nekik mellé egyelőre csak három győzelmük van. Zsoldos Gáborék a K&H-val szemben az offenzív focit helyezik előtérbe, ötből négy mérkőzésükön is legalább négy találatot sikerült jegyezniük. A támadó felfogás következtében persze ellenfeleik számos esetben érnek fel kontrákkal Bognár Zoltán kapujára, aki bár sokszor megoldja feladatát, összességében sok találatot szenved el a TESCO. Legjobb meccsét a Századvég ellen vívta a csapat, jóllehet Kis Istvánék 5:4 arányban felülmúlták őket.

Az eddig említett csapatok reális eséllyel pályáznak a későbbiekben a dobogó valamely fokára. Őket követik a B-liga középmezőnyének tekinthető formációk, akiknek az elhullajtott pontokat figyelembe véve nehezebb dolguk lesz a folytatásban a felkapaszkodást illetően.
Abszolút mediánt képez a Partner Cable a 8. pozícióban, Kispéter Gáborék hat mérkőzésből 3 győzelemmel és 3 vereséggel, valamint 13 rúgott és 13 kapott góllal várják a folytatást. Fontos kiemelni, hogy esetükben az Üzleti Liga egyik legrégebbi csapatáról beszélünk, a Team Menedzsment adatbázisa szerint 2009 óta szerepelnek rendszeresen a bajnokságban, de a csapat gerincét adó játékosok már annál előbb is itt játszottak, akkor még Synergon színekben.
A Partner Cable igazi otthona a műfüves pálya, remek eredményeket értek el a korábbi Üzleti Liga Angyalföld bajnokságban. Jelenlegi helyezésük azért csalóka, mert ők már játszottak az előttük álló csapatok nagy részével. Három vereségüket a Századvég, Process Solutions, Evosoft triótól szenvedték el, legyőzték viszont a BCA-t és a K&H-t, ráadásul ebből a komoly, kétmeccses sikerszériából érkeznek a folytatásra.
Az IDEMIA a bajnokság viszonylag új csapata, az utolsó Indoor Üzleti Ligában meglepetésre B-ligába küzdötték be magukat, ahol ráadásul nem is vallottak szégyent. Az előző, nyári idényben nem jött ki túl jól a lépés Szenti Zoliéknak, most azonban jó eséllyel stabilizálhatják pozíciójukat a B-liga középmezőnyében, akár annak az elején is. Nem kap sok gólt a csapat, jelenlegi helyezésük nekik is csalóka, hiszen már játszottak a Századvég és a Pallér csapatával is, éppen csak kikaptak, mindkettőtől egyaránt 2:1 arányban. A két eredmény is mutatja, miben kell fejlődnie az IDEMIÁ-nak: a gólszerzésben.
Kellemes meglepetés, hogy a Sanofi itt van az őszi-tavaszi bajnokságban, hiszen a gyógyszergyáriak, bár évek óta tagjai az Üzleti Liga mezőnyének, eddig még csak a nyári idényben képviseltették magukat. Kovács Balázsék nyári bajnokságban elért 5. helyezése viszont megalapozta a lelkesedést, folytatta szereplését a csapat ősszel is, és most jó eséllyel megerősíthetik pozíciójukat itt a B-ligában. Annál is inkább, mert kedvező előzményekkel folytathatják a szereplést most tavasszal: ugyan szoros mérkőzésen kikaptak novemberben a Process Solutions-től, sikerrel múlták viszont felül az Evosoft csapatát, 2:1 arányban.
Tizenegyedik pozícióban állomásozik az EurópaSzállító rutinos játékosokból álló csapata. Balázs Zoliék rendre jól szervezett csapat képét mutatják, stabil védekezésre épülő játékukat prezentálja kapott góljaik alacsony száma, náluk csak öt csapat kapitulált kevesebbszer itt a második vonalban. Mindenképpen javulnia kell azonban a csapatnak a hatékonyság terén, a mérkőzésenkénti egy rúgott gólos átlag nem biztos, hogy elég lesz a B-ligában. Jóllehet a K&H-n és a BCA-n már túl van az alakulat, de a következő, Pallér elleni derbi rázósnak ígérkezik. Ettől függetlenül, ha gólszerzésben javulni tud az EurópaSzállító, szoros eredményt érhet el a bajnokaspiráns ellenében.
Ha van olyan csapat, amelynek nehéz volt az eddigi sorsolása, akkor az éppen a Docler. Mielőtt a csapat szurkolói felrónák Kiss Zalánéknak az eddig szerzett 4 pontot, meg kell nézni az ellenfelek sorát: Process Solutions, Evosoft, Pallér, BCA. Persze ezektől a csapatoktól is lehet pontot csípni, de belefér a vereség, és a Docler tartását mutatja, hogy a rossz széria után egy döntetlennel, majd az azt követő győzelemmel folytatták, innen várva a tavaszi szezont.

Talán kimondhatjuk, hogy a hat forduló alatt három pontnál nem többet gyűjtő csapatoknak lehetnek leginkább kiesési gondjaik a szezon végén. Szám szerint négyen vannak, de csak két csapat esik majd ki, így valóban izgalmas lesz a küzdelem a folytatásban. Már csak azért is, mert kilenc forduló alatt könnyen szembesülhetnek hasonló problémákkal akár a fent említett csapatok is.
Az IFUA áll a 13. helyen, amely pozíció nem utolsó sorban a veretes ellenfelek pusztításának eredménye. Vereség a Pallértől, a BCA-tól és a K&H-tól, ez volt a nyitány az IFUA számára. Jóllehet utóbbi két mérkőzésen mindössze egy góllal maradt alul, Gyurity Erikéknek mégis november 24-ig kellett várniuk az első bajnoki pontokra. Az EurópaSzállító elleni 3:0 nemcsak gyógyír volt a sebekre, hanem erőt adhat a folytatáshoz is.
Egy pontot csípett, azt viszont a csípősen játszó Századvégtől a GRAPHISOFT. Mindez egy 4:4-es mérkőzésen történt, ami mutatja, hogy tudnak gólokat szerezni Ducsai Sándorék. Viszont a védelmet alaposan meg kell szervezniük a folytatásra az informatikusoknak, mert a mérkőzésenként több mint négy alkalommal történő kapituláció nem biztos, hogy belefér az előrelépést dédelgető tervek közé.
Egyelőre várakozások alatt teljesít a DHL itt a B-ligában. Ezt kimondhatjuk azért, mert Varadin Gergelyék nyáron ezüstérmet szereztek az Üzleti Liga Pest 2 bajnokságban, közvetlenül az A-ligában vitézkedő Wise FC mögött. Persze a csapat sorsolása nem sokkal volt kedvezőbb, mint a Docleré, különbségként csak annyi említhető, hogy a négy nehéz ellenfél nem közvetlenül követte egymást. A DHL-nek viszont bizonyára nagy szüksége lenne már egy gátakat ledöntő győzelemre, ha viszont azt mielőbb meg akarják szerezni, akkor március 16-án éppen egy másik erős csapat, a Process Solutions ellen kell megtenniük.
A Ford áll a tabella utolsó pozíciójában, ami talán a B-liga legnagyobb meglepetése is egyben. Felföldi Rolandék ugyanis úgy lettek ezüstérmesek a nyári Üzleti Liga Pest B-ligájában, hogy maguk mögé utasították nemcsak a BCA-t, hanem a most A-ligában kiválóan szereplő NESTLÉ csapatát is!
Rolandék azonban elmondták, hogy csapatuk komoly átalakuláson nem át, sok új játékos érkezett. Továbbá ami a legfontosabb, hogy nagyon élvezik a játékot, lelkesek továbbra is.
Ez pedig egy nagyon fontos konklúzió itt a B-liga tabellájának végén, hiszen a helyezések mellett azért a foci lényege továbbra is a játék szeretete és élvezete. Abban pedig nincs hiány itt az Üzleti Ligában nincs hiány.
 

Most pedig lássuk, mit mondanak a dobogón elhelyezkedő csapatok az eddigiekről, továbbá hogyan látják a folytatást!
Először a tabella harmadik helyén álló BCA csapatát interjúvoltuk meg, Nagy János válaszolt feltett kérdéseinkre.

Nem tartottatok szünetet covid miatt, amikor volt Üzleti Liga Ti játszottatok is. Ráadásul úgy tűnik, egyre inkább kezd összeállni a csapat, a nyári B-liga bronzérem után most újra harmadik helyen álltok a ligában. Minek köszönhető a javuló forma?

"A járvány kitörése előtt szerveztük át a csapatunkat. Jelentősen leszűkítettük a keretet, hogy hétről hétre nagyjából állandó csapattal tudjunk pályára lépni. Kezdetben ez nem mutatkozott meg az eredményekben, de a pályán szerintem mindenki érezte a változást. Kellett hozzá némi idő, de úgy látszik, kezdünk végre összerázódni."

A sorsolás úgy hozta, hogy a legnagyobb rivális Evosoft, Pallér, Századvég trióval a sorozat végén találkoztok. Örültök, hogy így alakult a sorsolás, vagy inkább játszottatok volna korábban a legnehezebb ellenfelekkel?
Mit vártok ezektől a meccsektől?


"Azt gondolom, hogy nekünk az erősebb csapatok ellen jobban megy a játék. Ha lassabb, vagy kevésbé technikás csapat ellen játszunk, akkor hajlamosak vagyunk felvenni a ritmusukat, amiből nem mindig sikerül jól kijönni. Több olyan meccsünk is volt már, hogy a kapu elé tudtuk szegezni az ellenfelet, de nem sikerült megnyerni az adott meccset. Szóval ebből a szempontból talán még örülök is, hogy ezek a meccsek ez után következnek. Hozzá kell tenni, hogy a tabellán jelenleg elfoglalt helyezésünk kicsit csalóka lehet, mert az eddigi ellenfeleink a tabella második felében szerepelnek, így a hátralévő meccseken nehezebb dolgunk lesz, mint eddig. Sajnos egy hosszabb téli szünet után folytatódik újra a bajnokság, reméljük onnan tudjuk majd folytatni, ahol tavaly abbahagytuk. Mi már nagyon vártuk a folytatást."

Ha a következő idényben is megmarad az őszi-tavaszi bajnokság, akkor az első két helyezett feljebb jut egy osztállyal.
Hogy tetszik Nektek ez az új rendszer, illetve célkitűzéseitek között szerepel-e a feljutás?


"Kicsit a kényszer szülte ezt a rendszert, a legjobban természetesen annak örülnénk, ha a jól megszokott módon egész évben folyhatnának a bajnokságok. A szervezőknek sikerült a maximumot kihozni ebből a helyzetből, a nagy létszámú csoportokkal létrehozott, feljutásos/kieséses rendszer szerintem jó ötlet volt.
Alapvetően nem beszélgettünk a feljutásról a csapaton belül, elég sok az osztályban a jó csapat és tizenhatból nem könnyű bekerülni a legjobb kettőbe, de azért szeretnénk a mezőny elejében végezni."


2020 elején rajtolt a Pallér csapata, mégpedig az utolsó Indoor Üzleti Ligában. Kicsit talán nehezen vették fel a ritmust az osztályozók során Szabó-Hornos Andrásék, de aztán D-liga bajnoki cím és Ágazati Bajnokok Ligájába jutás jött a folytatásban. Azt követően viszont majd másfél évre eltűntek a ligából. Most úgy tűnik, hogy a kihagyás ellenére régi formájában van a csapat – Andrást kérdeztem ezzel kapcsolatban:
Nehéz volt együtt tartani a társaságot? Fociztatok ebben a felállásban a másfél év alatt?

"Nem könnyű megszervezni, mert sokaknak van már családjuk (gyerekek, feleség), ami miatt változik a prioritás az emberek életében. Szerencsére sok a focirajongó a cégben, így rendszeresen járunk heti 1x focizni a kollégákkal. Ebben a felállásban nem játszottunk egyébként együtt korábban."

A házi góllövőlista alapján 4-5 játékosotok is kiveszi a részét a gólszerzésből. Ezek szerint inkább a csapatjáték dominál az egyéni teljesítményekkel szemben?

"Abszolút, próbálunk nem egy-egy kiemelkedő egyéni teljesítményre támaszkodni, hanem a csapatjátékra. Szerencsére több játékos lábában is benne van a gól."

5 meccsen mindössze 4 kapott góllal álltok jelenleg a tabella második helyén. A legnehezebb ellenfelek, mint például az Evosoft, a BCA, a Századvég, vagy a szintén veretlen Process Solutions még hátra vannak.
Mit vártok a folytatástól?


"Én személy szerint nagyon bizakodó vagyok, azt gondolom, hogy soha nem álltunk fel még ennél erősebb lineuppal. Ha senki nem lesz beteg és mindenki részt fog tudni venni ezeken a mérkőzéseken, szoros párharcokkal, de győzelmeket várok a csapattól."

Ha a következő idényben is megmarad az őszi-tavaszi bajnokság, akkor az első két helyezett feljebb jut egy osztállyal. Hogy tetszik Nektek ez az új rendszer, illetve célkitűzéseitek között szerepel-e a feljutás?

"Tetszik az új rendszer. Nagyon benne van a csapatban a győzni akarás, ha felmegyünk a pályára, nem azért megyünk fel, hogy focizzunk kicsit, hanem mert győzni szeretnénk. Az A-ligába való feljutásról akkor nyilatkoznék, ha eljutottunk oda. Szokták mondani, hogy ha eljutottunk a hídig, majd átmegyünk rajta :) Át fogjuk beszélni a többiekkel és ez alapján fogjuk eldönteni a dolgot."


A 2020-as Indoor Üzleti Ligában E-liga bronzéremmel búcsúzott időszakosan a bajnokságtól az Evosoft, Nagy Ambrust kérdeztem.

Hogy telt a játékosok számára a kihagyott, mintegy 15 hónap, illetve miként sikerült olyan jól
egyben tartani a csapatot, hogy most a B-liga első helyén tudjatok telelni?


"Különösebben nem nyomta rá a bélyegét, a többség próbált focizni, amikor csak lehetett a járvány alatt. Viszont ez külön-külön történt, együtt nem játszottunk semmit.
Azért persze kicsit szerencsénk is volt az ellenfelekkel. A többi eredményt figyelve a legnehezebb csapatok még hátra vannak, tehát oda kell figyelnünk, hogy a dobogó közelében tudjunk maradni."


Eddig a legtöbb gólt (29) Ti szereztétek a B-ligában, Szota Viktor ráadásul szárnyal, nyolc találattal
vezeti a góllövőlistát. Mi az oka, hogy elől ilyen eredményes most a csapat?


'A csapatban volt néhány fontos változás, ez bizonyára jót tett. De az is sokat számít, hogy a csapat magja egyben maradt. Viktor pedig jól elkapta a fonalat, reméljük, hogy így folytatja.'

Ugyan vezetitek a tabellát, de az őszi szezon végén becsúszott egy fájó vereség a Sanofitól,
valamint a nyakatokon vannak az üldözők, köztük három, eddig még veretlen csapat.
Mit vártok a folytatástól?


"Kellemetlen volt, hogy pont a zárómeccsen történt. Én úgy éreztem, hogy azon a meccsen is domináltunk, kapufáink voltak, vezettünk is. A vége felé aztán kaptunk egy gólt, utána mentünk előre, mert éreztük, hogy a találkozót meg lehet nyerni. Ennek következtében aztán sajnos kinyíltunk, és egy kontrából pedig megkaptuk a vereséget jelentő találatot.
Nagyon bosszantó és fájó is volt, a vereségnek „köszönhetően” még a meccs utánra megbeszélt csapatsörözésünk el is maradt.
Azóta persze ezt feldolgoztuk, túl vagyunk rajta, és úgy állunk hozzá, hogy megpróbáljuk javítani ezt a botlást.
A folytatás során az első háromban jó lenne benne maradni. Nyilván egy jó eredményre hajtunk az eddigiek után, de fel vagyunk rá készülve, hogy van még néhány erős ellenfél, akikkel nehezebb meccseket fogunk majd játszani. Meglátjuk, hogyan alakulnak majd ezek."

Tegnap este pedig már el is indult a bajnokság, ráadásul a Pallér - GRAPHISOFT meccs pótlásával máris változott a tabella!
Nézd meg az első tavaszi játéknap eredményeit itt!


Tóth Szabolcs
2021.03.03.

Legjobb tudósítók
2021-2022 tavaszi-nyári idény
NévVárosÁtlag
Halmos AttilaBudapest4.88
Forgács MilánBudapest4.67
Mihók RichárdBudapest4.57
Horváth NorbertBudapest4.40
Stuber MárkBudapest4.15

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.