Ma 2020. 9. 29. kedd, Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.
Folytatódik a 2019-es Ágazati Bajnokok Ligája - bemutatkoznak a csapatok, 2. rész

Számokban nem mérhető rutin itt, kimeríthetetlen nemzetközi rotáció ott. Közvetítéseik után végre gyakorlatban is oktató kommentátorok, régi – új résztvevők és talán az első nagyobb dobásukra készülők kataklizmikus összeütközése várható a vészesen közeledő Ágazati Bajnokok Ligájában. 2018/2019 –es sorozatunk 2. része.

Oster Lízing

Talán, ha nem a legrégebb óta összetartó társaságot az Oster Lízing takarja az Üzleti Ligában, ennek megfelelően jobbára egymás gondolatait is olvassák a játékosok a pályán, akik meglevő lehetőségeikkel, állandóan változó felállásukkal, szűk rotációjukkal is viszonylag eredményes és dinamikus kontrajátékkal rukkolnak elő évek óta, effektíve hasonló formát mutatva a szezonokban. Az ÁBL-be már a tavalyi kiírásban is delegálta magát a járműlízingelő egylet, de a remekül sikeredő csoportkör után már kiestek a negyeddöntőben az Ernst § Young ellenében (3:5), így – többek között Andorkóval megerősödve – egy újabb előremutató lépcsőfokra készülnek a versenyfutásban. Tarnaiék az Indoor B-ligában sokáig fej-fej mellett futottak versenyt az ezüstért a PWC-vel, ám a bajnok Cognizant elleni bravúros iksz (4:4) után hiába simázták le a Pénzügy Liga bajnokát (4:1), a versenyfutás végére már értékes pontokat vesztettek, és a SAP Hungary elleni iksz (2:2) után be kellett érniük a bronzéremmel. Alapesetben két csapat delegálhatta volna magát a másodvonalból, de a PWC már korábban megszerezte a kvalifikációt, így az Oster is felszállhatott az ÁBL fedélzetére, és ha már itt vannak, tovább is lépnének az egyenes kiesés felé vezető úton. Az „Old School” felállásból Lajos (16) és Varga (10) keseríti elől leginkább az ellenfelek életét, de a stabil opciókon túl egységes támadásvezetésüket jelezvén többen is képesek főszereplővé előlépni szükség esetén.

Process Solutions

Fokt Istvánék idén kissé megújuló csapata eddig nagyon masszív, meggyőző performansszal rukkol elő a 2018/19-es idényben: ugyan ádáz versenyfutásban mindössze 1 ponttal maradtak le a kiemelkedően erős Pénzügy Liga dobogójáról, a C-jeligéjű Indoor-os besorolás megkérdőjelezhetetlen bajnokaként (25 pont, 49:13-as gólkülönbség) már sikerült delegálniuk magukat az ÁBL –re.  A két évvel ezelőtti bajnok Smartpack elleni drámai vereség után most már egy nagyobb menetelésre készülnek a kupaversengésben. A narancsmezesek erősségét adja az idén nagyon hangsúlyos, ugyanakkor több opciót ejtő támadójáték: Torba Milán 18 Pénzügyes találata után 13-at szakított az Indoor-ban, de az utóbb említett pontvadászatban Gabai Patrikot (14), Kontra Zoltánt (12) és Fokt Istvánt sem igen tudták megállítani a vetélytársak, ha pedig ők agresszív emberfogást kaptak, még mindig tarolt a második vonal az összehangolt offenzívákban. Summa summárum: a Process alacsonyabb osztályból érkezve is megkerülhetetlen tényező csoportjában.

SAP Hungary

A hosszú évek kitartó munkájával a Hungary kilépett a nagytestvéreként fémjelzett SAP Labs árnyékából, sőt az utóbbiakat lehajrázva nagyon meggyőző produkcióval robbant be őszi teremidényébe: kvalifikációjukat éppen az Informatika Liga  megnyerésével szerezték meg, ahol többek között a cég – amúgy szintén kuparésztvevő – fejlesztőközpontosait „semmisítették” meg (12:5). Adott volt a recept az elsőséghez: Renkóék stabil védőalakzatából mélységi labdákkal rendre sebes érintésekkel véghezvitt centerjátékkal, vagy éppen több hullámos támadásvezetéssel rukkoltak elő. Figuráikat sokáig nagyon eredményesen vitték véghez: a támadótriót pedig a hórihorgas András mellett a szélekről felzárkózó Almási Péter - Sipaki Patrik duó alkotta meg. Az óramű pontosságú szerkezet azonban a létszámgondok miatt kissé akadozni kezdett az Indoor mamutversengésére, így az egyre szűkebb rotáció mellett csak a mesterlövész Sipaki (17) és Molnár (10) jutott tartósan szóhoz az első vonalban. A kevésbé jól sikerült pontvadászat után érdekességként Renkóék azzal az Oster Lízinggel csapnak össze, akikkel az Indoor zárásánál indulatoktól sem mentes ikszet értek el (2:2).

BDO Magyarország

A BDO mára legendás csapattá nőtte ki magát az ÁBL történetében. Benkóék sokáig az Üzleti Liga egyik legdominánsabb gárdájaként sorra zsebelték be a címeket, és többek között az ÁBL serlegét is négy ízben hódították el (2009, 2011, 2012, 2015). A remek sorozat után az egykori futsal - válogatottakkal teletűzdelt Smartpack Fc kétszer is büntetőkkel vitte el előlük a bajnoki címet, és a 2017/18-as kiírásban is ugyanígy estek ki a Vodafone elleni elődöntőben, de a bronzérmet már azért annál magabiztosabban söpörték be (Ernst and Young, 4:2). A vagyonkezelők a Pénzügy Ligában még ugyan kisebb gödörbe kerültek, az Indoor A-ligára már összekapták magukat, és egy rendkívül szoros versenyfutásban, számtalan körbeverés után ragadtak az 5. helyen úgy, hogy a bajnok Morgan Stanley elleni meccsen még akár a dobogóra is aspirálhattak volna (1:3). Igen kalandosra sikeredett így a kvalifikáció, de az elvben három továbbjutó közé így is bejutottak, hiszen a 4. ThyssenKrupp még az Ágazati, a bajnok pedig az ÁBL címvédőjeként is delegálhatta magát a legjobbak közé, így értelemszerűen átadódott a pozíció a kvintett maradék három tagjának. A BDO javuló formáját precíz, gyorspasszos játékának köszönheti, a mesterlövészek versenyében pedig Wéber (14) Palotás (13) és Hajnal (10) is eljutott 10 találatig, de rajtuk kívül még öten is 3 feletti terméssel keserítették az ellenfelek életét.

Cognizant

Az idényben talán a leglátványosabb javuláson éppen Korány Bencéék mehettek át: az Informatika B-liga 5. helyezése után alaposan forgattak egyet a rotáció kerekén a sárgából fehér mezessé avanzsálódó társak, és az Indoor-ban már ellenállhatatlan produktummal húzták be a B-ligát (23 pont), ahol egyébként megszerezték a kvalifikációt a legjobbak kupaversengésére is. A Batonga Chounga – Abdouraman tengelyre épülő nemzetközi gárda brazilosan pörgős, szenvedélyes játékstílusával vétette eddig észre magát a parketten. A két említett ász 14 illetve 10 találattal vitte eddig a prímet, de a társak is rendre remekül dolgoznak a nem is olyan rég még magyar NB1/ben tüsténkedő duó „keze” alá igen hatékony szélsőjátékukkal, mélységi feljátszásaikkal megtámogatva az offenzívákat. A birtoklásváltásból azonnal felívelt labdákat rendre improvizatív kisjátékokkal megkomponáló kettőst a hasonlóan képzett Doue – Hasan páros is meg tudja támogatni szükség esetén, de Korányék többnyire az olasz és török kollégák pörgős, kreatív megoldásaira is bátran alapozhatnak egy-egy kósza lecsorgó után, fő erényükként pedig mindenképpen megemlítendő, hogy talán most a leglabdabiztosabb a csapat eddigi pályafutása során.

EurópaSzállító

Az Üzleti Liga újonca még a Kereskedelmi és Szállítmányozási Liga megnyerésével szerzett jogot az ÁBL-ben való szereplésre, nem kis bravúr volt ez a régi motoros Waberer’s előtt. Az Ágazati Liga 6. helye után egy rendkívül jó selejtezős körben a narancsosok jogot szereztek az Indoor C-ligában történő szereplésre, itt azonban már a szokottnál is szűkebb rotációjuknak köszönhetően csak a CHS ellen tudtak pontot szerezni (2:2). A szoros emberfogásra, és mélységi passzokból kibontakoztatott kontrajátékra alapozó Szállítóknál a legenda, Csendes Ferenc „Frici” adja eddig az eredményesség zömét. A minden testhelyzetből betalálni képes játékos mind az Ágazatiban, mind az Indoor versengésében 14 találatig jutott, ám míg kora ősszel még a Bakó – Kováts duó tudta némileg tehermentesíteni  játékát, a folytatásban ők már kevésbé tudták megoldani a részvételt, így a nagy hajtásban már a csk, Balázs Zoltán volt kénytelen többet vállalni, nemegyszer főszereplővé előlépni (6). A jó hangulatú, rutinos társaságnak most a tisztes helytállás lehet a célja csoportjában.

Digi

A sportcsatorna elsősorban a védőszekció megszigorításával tudott előrelépni eredményesség terén elmúlt szezonjaihoz képest, és ebben nagy szerepe volt az egykori magyar válogatott Juhár Tamásnak is. Valahol a fegyelmezett védőstruktúrát jelzi a statisztika is: a Telecom és Média Liga cerberusai között Márk Levente 1.5 kapott gólátlaggal vitte el a pálmát, és kaparta ki a gesztenyét bajnoki címig jutó társainak, amivel egyébként az ÁBL versengésére is kvalifikálták magukat. Az eredményesség zömét a masszív sportkommentátor, Monoki Lehel adja (13 Telecom, 12 Indoor), mellette viszont a honi senior versengés koronázatlan királya, az 55. esztendejében is kirobbanó formát mutató Voina Gábor lesipuskás teljesítménye sem elhanyagolható (8 – 8 idényenként). Persze a legkevésbé sem „kétemberes” csapatról van szó, és ez mutatókban is jól kijön: a Telecom pontvadászatában az ügyeletes gólfelelősökön kívül hatan is elértek legalább 2 találatot. A jól sikerült selejtezőkör után egyből az A-ligában találták magukat Serényiék, ám az élesedő szezonbeli sportvetélkedések a csatorna delegáltjaira is kihatással voltak, így a legmagasabb osztályban olykor alaposan elfogytak létszámban is,  a feladások miatt pedig az utolsó helyen végeztek a versengésben. Kérdés, teljes felállásukban mire mehetnek csoportjukban, de 50% mindenképpen dukál nekik a továbbjutást illetően, főleg úgy, hogy a csoportriválisok közül nemrég a LogmeIn-t verték az NKE edzőcsarnokában.

LogmeIn

A nem is olyan rég mezét pirosra váltó informatikus gárda igen mélyről jutott el az ÁBL kvalifikációjáig: még az Informatika Liga 6. helyén végezve a létszám és az összeállítás stabilizálásával viszonylag simán jutottak el az Indoor A-ligás versengésébe Karvasék, ahol aztán csaknem ezüstéremig tartott a menetelés: többek között a BDO Magyarországot is magabiztosan fektették két vállra (5:2). A nyerő szériában levő Logmein viszont a hajrára fordulva botlott a ki nem állások miatt sereghajtó Digi ellenében (1:2), és hiába fordították meg a Medirex elleni rangadót a duplázó Rudolf vezetésével, az utóbbiak végül mindent egy lapra feltéve növelték a pressziót, és az utolsó pillanatban kiénekelték a sajtot a taktikus formációkkal érkező piros mezesek szájából (2:3). Az informatikusok persze így is bronzéremmel gazdagodhattak, így megérdemelten vehetnek részt a legjobbak versengésében. A csapat idén zömmel a Váradi Márk (13) – Fülöp (10) – Kószás (9) „agytröszt játékára alapozhat, de az eggyel hátrébb organizáló Karvas (5) – Horváth (4) duó mellett Rudolf kreatív megoldásai is bőven hordoznak veszélyt az ellenfelek számára. A sikerre éhes LogmeIn igazi ki-ki meccseket vívhat a hasonló képességű ellenfelekkel.

 

Kunvári Krisztián

2019.05.14.

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb gól egy meccsen
Név Idény Gól
Török Pál 2015-2016 12
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb gól egy meccsen (kézilabda)
Név Idény Gól
Buday Ferenc 2013-2014 20
további játékosok megtekintése
Legtöbb dobott pont egy meccsen
Név Idény Pont
Kis Dániel 2013-2014 57
további játékosok megtekintése

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.