Ma 2020. 9. 29. kedd, Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.
Elmeszelik a brazil focivébé vuvuzeláját

Brazília elnöke, Dilma Rousseff egy évvel ezelőtt mutatta be a hazájában megrendezésre kerülő labdarúgó világbajnokság hivatalosnak kikiáltott hangszerét. Most azonban úgy tűnik, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség nem szeretne egy újabb vuvuzelát...

Legalábbis erre enged következtetni a FIFA főtitkár, Joseph Blatter tegnap esti nyilatkozata, melyben a Nemzetközi Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól kért, és a hivatal által lefolytatott hangfrekvenciás vizsgálat eredményére hivatkozott.

Blatter elmondta, hogy az összetett vizsgálat eredményei szerint a caxixi nevű, tradicionális brazil hangszer által keltett zaj frekvenciája éppen megegyezik a FIFA játékvezetők által jelenleg is használt, kétkamrás, magas frekvenciás sípokéval.

Így a caxixi használata hátráltathatja a játékvezetők munkáját, pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a 2014. évi labdarúgó világbajnokságon kiemelt figyelmet szeretne fordítani a játékvezetői tevékenységre. A szövetség játékvezetői bizottságának vezető instruktora, Pierlugi Collina ugyancsak azt hangsúlyozta nemrégiben, hogy elsődleges cél továbbra is a játékvezetők döntéshozatalban való lehető leghatékonyabb segítése. Blatter nyilatkozata, melynek konklúziójában a hibás ítéletek számának minimálisra csökkentését szorgalmazta, összecseng a Collina által elmondottakkal.

Az ügynek máris van hazai vonatkozása, Blatter ugyanis említés szintjén kitért az ukrán válogatott 2012-es Európa Bajnokságon meg nem adott góljára is...

Habár a nemzetközi játékvezetői testület bizonyára üdvözli a FIFA elnök szavait, azok máshol nem találtak kedvező fogadtatást. Dilma Rousseff szinte azonnal reagált hivatali szóvivőjén keresztül - Brazília kormánya várhatóan az ENSZ-hez fordul, mert szerintük a FIFA nyilatkozata diszkriminatív, sérti az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, illetve a szabad vallás jogát. A caxixi nevű hangszer ugyanis a polietista candomblé vallás alapvető rituális kelléke.

Kérdés persze az is, hogy Neil Van Schalkwyk, a vuvuzelák gyártásával dollármilliókat kereső cég vezetője milyen befolyással bír a nemzetközi labdarúgó szövetségre. Van Schalkwyk cége ugyanis a hírek szerint számos jogdíjat vásárolt meg a 2014-es focivébé hangszereinek gyártásához. A szurkolók kedvenc nemzeti válogatottjuk színeiben, sőt az idei vébé legnagyobb sztárjainak arcképével vásárolhatnák majd meg a caxixiket.

Van Schalkwyk cége már bukott a Zlatan Ibrahimovic fotójával ékesített caxixikkel, további veszteségeket pedig bizonyára nem szeretnének elszenvedni.

Egyelőre tehát kérdéses még, hogy a brazil kormány és a caxixit gyártó üzleti oldal, vagy a FIFA lesz-e erősebb ebben a kérdésben. Ha utóbbi, akkor a nyári vébéközvetítéseken nem a caxixik csörgését, hanem a dobok már jól megszokott dübörgését hallgathatjuk majd.

 

2014.04.01.

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb gól egy meccsen
Név Idény Gól
Török Pál 2015-2016 12
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb gól egy meccsen (kézilabda)
Név Idény Gól
Buday Ferenc 2013-2014 20
további játékosok megtekintése
Legtöbb dobott pont egy meccsen
Név Idény Pont
Kis Dániel 2013-2014 57
további játékosok megtekintése

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.