Ma 2022. 8. 8. hétfõ, László napja van. Holnap Emõd napja lesz.
Berobban a 2020 - as Ágazati Bajnokok Ligája, jöhet az újabb seregszemle: 1. rész

A csúsztatott idény sem állhatja útját a legjobbak összeütközésének! Hamarosan felgördül a függöny, és útnak indulhat az Ágazati Bajnokok Ligája hagyományosan 16 csapatos küzdelme. Kétrészes sorozatunkban megtárgyaljuk, milyen kacskaringós utakon jutottak el a gárdák az elitkörig, hol rejlik különös pikantéria az összecsapásokban, és miért is nehezen jósolható az idei kupaversengés kimenetele. Tekintsük is meg a csapatokat!

MNV Zrt.

A Nemzeti Vagyonkezelő gárdája rövid Üzleti Ligás múltja ellenére is komoly eredményekkel lett megkerülhetetlen tényező a céges versengésben: az aranymezesek idén és a tavalyi szezonban is elcsípték az Indoor A - liga teremidényének bronzérmes pozícióját. Érdekességként az elmúlt évi ÁBL – ben emlékezetes, kérlelhetetlen küzdelmek során meneteltek egészen a Final Four - ig, ahol ugyan a későbbi győztes, azóta már feloszló BDO ütötte el őket a továbbjutástól, az Oster elleni gólgazdag iksz után (5:5) viszont felejthetetlen "tizikrimiben" vívták ki a 3. helyet. Az Országos Teremfoci Döntőben aztán már eggyel fényesebb érem dukált a társaságnak: az Oster ugyancsak büntetőkörös felülmúlása után csak egyetlen árva góllal szenvedtek vereséget az abban az évben igazi kupaspecialistának bizonyuló BDO csapatától (0:1), mindezt már a végső megmérettetésben. Az éremhalmozás után lassan már a csapat színárnyalatához méltót keresnének Nádorék, ehhez jó tapasztalat volt a legjobbak ellen kis gólarányban építkező teremdöntős játék. A kissé átalakuló, óvatosabb játékszisztéma már az Indoor selejtezőkörében is felfedte önmagát, noha a Semilab 17:0 - ás megsemmisítése később azért még mindig tekintélyt parancsoló volt. A főtáblán Adamikék felülmúlták a COVID miatt – PWC - hez hasonlóan – visszalépő címvédőt, Morgan Stanley - t 3:1 arányban, de teljesen váratlan üzemzavarként az épp szembejövő Medirex egylete alaposan elverte rajtuk a port (0:8), és a SAP Hungary is fordítani tudott ellenük a rákövetkező meccsen (2:3). A balul sikerült találkozók után észhez térve már hibátlanul vitték végig a versenyfutást az aranymezesek, példának okáért pedig a bajnok MNB - t is le tudták gyűrni Adamik káprázatos szabadrúgásával (1:0). Az Indoor A - ligában elért  bronzérmes pozíciójukkal sorozatba kvalifikáló aranymezesek 16:17 - es gólaránya megfontoltabb támadásvezetést mutat, de Papp Zoltán ezúttal is a mesterlövészek 3. helyén végzett a selejtezőket  beleértve (13), és a Medirex ellen bekapott gólzáport leszámítva Nádor is jól oldotta meg feladatát. Azon a meccsen viszont majdnem annyit szedett be, mint a főtábla többi meccsén együttvéve. Ha nem mozdítják ki komolyabban a vagyonkezelők precíz, óramű pontosságú, defenzív és offenzív struktúrák jó térölelő kommunikációjára alapozó gépezetét, akkor az aranymezeseknek most is komoly esélyük lehet céljaik elérésére. Elsőre éppen „nemezisükkel”, a Medirex Zrt - vel nézhetnek farkasszemet.

Medirex Zrt.

Az egészségügyi készülékgyártók komoly futballistamúlttal rendelkező, domináns egyéniségekből gyúrtak nagyjából 1,5 év alatt egy mára igen egységessé váló vezérfalkát. A rafkós társaságot a Üzleti Liga egyik legifjabb gárdájának tekinthetjük, emellett talán a céges versengés legmasszívabb támadószerkezetével rendelkeznek a néhai GL Evo - Smartpack páros emlékezetes erődemonstrációi óta. A tavalyi év olykor hektikus adok - kapokjaiból tanulva, Balogh kapus vezetésével megszilárdították meglehetősen feltolt védekezésüket Finferáék, a pályaszegmensek közötti tudatosabb együttműködés pedig telitalálatnak bizonyult. Az előző évben remeklő Barna István hiánya ellenére a csapat egyaránt 8:0 arányban lépett túl a tavalyi ÁBL 4. Oster, és a 3. MNV csapatán is, mint később kiderült, ez utóbbi később kulcsfontosságú győzelemként bírhatott a korábbi szezonhoz hasonlatos Indoor A - liga ezüstérmes helyezésében is. A Medirex gólaránya 31:6 - tal, +25 - ös tartományban utolérhetetlennek bizonyult még a legjobbak között is, ráadásul Tóth Ákos kvalifikációs kört beleértve repesztett 30 rakétát, de a liga mesterlövésze mellett Tóth Bálint is 4. helyen foglalt helyet 12 találatával. Egyetlen hiba csúszott a gépezetbe: a feltörhetetlennek bizonyuló MNB egy kontratalálattal múlta felül őket (0:1), egyszersmind az aranyérmet is elorozta a "farkasfalka" elől. Balogh Ádám kapus mindössze átlag 1 kapott góljával már egy jóval  szilárdabb védelmet organizál, így a sikerre éhes társaság a tavalyira hajazóan, csak a „szokásos” a halálcsoportban igyekszik megtorolni az egykori betlit. Akkor a kiélezett körben a Morgan elleni iksz (2:2) után a most is csoportellenfélként jelentkező, azóta már egyszer legyőzött (5:0) thyssenKrupp ütötte el a továbbjutástól (1:3). Első ellenfélként mindjárt az érthetően alapos revánsra vágyó vagyonkezelőkkel nézhetnek szembe, igazi futballcsemege várható a küzdőtéren!

PWC Magyarország

Környeiék mára igazi színfoltként valódi futballnagyhatalmat képeznek a ligában. Az egyik, ha nem a legerősebb ágazati vetélkedésként számon tartott Pénzügy Liga ezüstérmeseként (címvédőként, és az alapszakasz sikere után) „regisztrálták” magukat a kupasorozatra, ahol az előző két évhez képest előrelépésre számítanak. Mind 2018 - ban, mind 1 évvel később magától értetődő természetességgel léptek tovább a csoportkörből, hogy aztán előbb a későbbi bronzérmes BDO, majd az ezüstérmes Morgan Stanley (0:3) üsse el őket a Final Four lehetőségétől. Az utóbb említett elemzők amúgy is mumusnak számítanak, hiszen a precíz, katonás, teremtett szűk folyosókat bejátszó játékszisztémában, valamint mélységből kiszakadó egyérintőkben éppúgy járatos fehér dresszesek a Pénzügy őszi idényében sem tudtak visszavágni nekik, sőt Kálmán vezető találata ellenére a robusztus termetű csillag, Tóth Barna klasszisára alapozva 5:1 - re kalapálták el őket, de újabb fájó pontként ezt a felsőházi rájátszásban is csaknem koppolni tudták (1:4). A működtethető projektek, megvalósíthatósági tanulmányok garmadájában járatos Környei gárdája azonban a többi kulcsmeccseken már nem hibázott, sőt az MKB Bank és az Ernst & Young ellen is kétgólos hátrányból fordította meg az összecsapást (egyaránt 3:2). Kálmán 19 góllal vitte a prímet a mesterlövészek között, de Gelencsér is eljutott ekkoriban 10 találatig az amúgy szintén bőven termelő társak mellett. Környei 1,55-ös kapott gól mutatója ugyan elmaradt az éllovas Stanley cerberusaként ismeretes Budaitól (1.10), de a két egylet csonka Indoor idényében „visszavette” tőle az elsőséget (0.33 vs 0.50). A téli mamutversengésben a PWC relatíve simán jutott az A – ligás főtábláig, ahol negyedik nekifutásra végre revánsot vehetett a Stanley - n (1:0), itt pedig az újonnan beépített Kovács Zalán bizonyulhatott a mérleg nyelvének. A PWC utolsó márciusi meccsén legyűrte a későbbi győztes jegybankot is az óriási formajavuláson áteső Kapes vezényletével (MNB, 3:2), a koronavírus okán viszont legfőbb Pénzügyes riválisával egyetemben búcsúzott el a további vetélkedéstől. Bár most is az előrelépés a cél, ebben a halálcsoportban Damoklész kardjaként nehezedik minden toprésztvevőre a kiesés réme, az első meccseknek kiemelkedően fontos szerepe lehet.

thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.

A kormányrendszerelő multi mondhatni németes precizitással araszolva, effektíve tükörsimán hozta az Ágazati Liga járműipar csoportjánakfelvezető körét (egyetlen iksz mellett 4 győzelem, 26:8-as gólkülönbség), így már ennek a jogán csatlakozhatott a most kezdődő kupasorozathoz. Később az előcsatározásokhoz hasonlóan nem tudott dűlőzni a Continental (0:0) csapatával, de a Robert Bosch (0:2) elleni betli már nagyon sokba került. Az ezt követő "menekülés a győzelembe" - jeligéjű "blitzkrieg"  ugyan hatásosnak bizonyult, de az "endlösung-ként" kezelt döntő meccsen, a nyerési kényszer terhe mellett nem tudták feltörni az akkorra már nagyon összeálló későbbi bajnok Wizz Air védelmét, és két korai kontragólt bekapva már nem tudták megfordítani a parti képét (1:3), így a remélt bajnoki cím helyett most a 3. pozíciót zsebelhették be az Ágazati Liga őszi idényében. A csalódást követő Indoor versenyfutását figyelemre méltóan kezdték Bányászék: többek között a szintén ÁBL - résztvevő LG ellen fordítottak komolyabb hátrányból (6:4), de a KPMG (2:2) és a PWC (4:4) csapatával viaskodva is magas színvonalú, több fordulatot hozó meccset vívhattak a menetrendszerű győzelmek mellett. Bár a koronavírus miatti leállás után nem követték több, a nyári késleltetett idényzárásra is távolmaradó riválisuk példáját, bennük maradt a „Home – Office” orientációs betegsége: a későbbi bajnok MNB elleni bukta (1:5) után ugyan összeszedték magukat az MKB - val szemben (3:3), és a SAP Hungary-t is lemorzsolták (2:0), a mostani ÁBL – csoportellenfelek közül sem a Medirex (0:5), sem az MNV (2:4) ellenében nem adódott valós esélyük. A még jelenleg is átalakulóban levő csapatban Bányász kapus (2.0) helyzete megkérdőjelezhetetlen, elől pedig az Ágazatiban a Markek – Zákány Tamás páros vitte a munka dandárját (12 -12, az  Indoorban 7 - 4), viszont téli változásként az Indoor szezonjában már a PWC ellen remeklő Zsirai fivérek is aktívabb szerephez juthattak (7+2). Minden idők legkészségesebb Üzleti Ligás interjúalanya, Frenyó Péter visszatérése mellett a gólrekorder párosként említendő Tóth – Takács duó csatasorba állításával most nem számolhatunk, így ez utóbbi tényező ezúttal nem bolondíthatja tovább a csoport kusza erőviszonyait.

Continental

Az autóipari beszállítók túl sokáig vártak az igazán nagy dobásra ahhoz, hogy most ne az Ágazati Bajnokok Ligája B - csoportjában foglalhassanak helyet. A jogosultságukat meglehetősen kalandos úton szerezték, ugyanis a több oldalról kvalifikációt nyert csapatok miatt a rangsorban az Ágazati Liga őszi idényének ezüstérmese is bejuthatott a rangos kupaversengésbe. A „gumisok” hosszú évek alatt egy igen harcedzett alakulattá avanzsálódhattak, fegyelmezett, többosztatú támadásvezetésükkel igen jelentékeny erőt képviselnek. Jó példa erre, hogy az Ágazatiban is csak két ponttal maradtak le a jelenlegi csoportellenfélként érkező Wizz Air mögött, igaz az egymás elleni meccsükön nem dűlőztek (1:1). A csonka Indoor idényben érdekességként egy másik elitkörös rivális, a friss erőként érkező MNB lépte le az autóelektronika mágusait (1:4), akik végül 50%-os mérleggel, 4 győzelem mellett 4 vereséggel, a dobogóról épphogy lemaradva zárták az igen előkelő B - ligás versengést. Az őszi idényben Filipó (11), míg a téliben már az újoncként beszálló Katona László (12) lett a házi gólkirály, ám míg a lőtt találati arány nagyjából konstans maradt (21 vs 23), addig a védekező oldalon kissé már szellősebbnek bizonyultak a folytatásban Boruzsék (7 vs 28). Ebben persze szerepet játszott Molnár kapus időnkénti távolmaradása is, a hórihorgas csk - ketrecőr szerepleltetése azért kulcsfontosságú a feltolt védekezést előszeretettel alkalmazó társak játékában. A nyári műfüves ligaszereplés is megstrófolhatja Kamaszék önbizalmát, hiszen a hibátlanul megvívott hat meccs után (legutóbb a SAP Hungary elleni melós 4:3) már a műfüves Üzleti Kupa Budapest elődöntőjét vívhatják meg az MKB Bankkal. Megjósolhatatlan a csapat produkciója a B - csoport kavalkádjában, de ha Gergely Donát egykori víziója nyomán végre összeállna Kovácsék rakkolós, dinamikus játéka, akkor senki sem mehet igazán biztosra ellenük.

Wizz Air

Talán a legnagyobb formajavuláson éppen a légiforgalmiak estek át előző szezonjaikhoz képest. Mondhatni, erre az időre érett be igazán a sok csoportos és egyéni edzés,  begyakorolt játékszisztéma, hiszen a kékek csak aprócska keretváltozásukat követően mind az Ágazati A - liga megnyerésével, mind az Indoor C jeligéjű főtábla elhódításával kvalifikálták magukat az Ágazati Bajnokok Ligájába. A fegyelmezett, erőteljes presszióra, és mélységi támadásvezetésekre építő egyletnél a sok csatát megélt Balogh – Bánlaki – Beluch trióhoz hiányzó láncszemként csatlakozott a rutinos Latka Dariusz, így együtt már a kvartett adhatja az eredményesség zömét. A fiatalos lendülettel vegyes higgadt rutin egyvelegére építő (36 év az átlagéletkor nagyobb szórásban) egyletben például Balogh hozta el 13 találatával a gólkirálynak járó címet még az Ágazatiból, majd a stafétát átvéve Latka is az Indoor mesterlövészeinek élmezőnyében végzett, az éllovasokhoz hasonlítható társbérletben (15). A remekbeszabottsága ellenére is igen egységes támadógépezet mellett a vízilabdás múltja okán is kiváló reflexekkel bíró Sándor Csaba szólaltatja meg a társak összhangzattanát, teszi ezt történetesen a ketrecből. Az említett csapatkapitány impozáns teljesítményével hozhatta el a cerberusok szobrocskáját az Ágazatiból (0.91), de az Indoor - ban is csak hangyányival adta alább (1.75, 2. hely). A csapat érdekességként egyetlen egyszer sem szenvedett vereséget!!! a 2019/2020 – as szezon teremidényeiben: 20 meccsükön 15 győzelem mellett öt döntetlen tarkítja a mérlegüket, de ha az azt megelőző, előző idénybeli vetélkedést, és a nyári műfüves Üzleti Kupa Budapestet (az újonc Pro - Form 3:0 - ás kiejtése után elődöntőre készülhetnek) is alapul vesszük, akkor még hozzáadott kilenc győzelem mellett egy nyári döntetlennel, tehát már 35 meccs óta (29 siker, 6 iksz) veretlen az alakulat (a legutóbbi csaknem másfél éve kaptak ki, 2019. március 18. dátumozással a Magyar Telekom DSC ellenében). Mentális tartásukat, kimeríthetetlen akaraterejüket jelezvén négy esetben is hátrányból egalizáltak, és a főtáblán két korábbi közvetlen riválison is igencsak elverték a port (Digi 2:0, Sacra Famiglia 4:0). Bánlakiék nagyon komoly esélyekkel indulhatnak neki az ÁBL B - csoportkörének is, noha a riválisok közül eddig csak a Continental gárdájával akadtak össze még az őszi idényben (1:1).

MNB

A 2019/2020-as idényben a jegybank úgymond „rápihent” az Indoor mamutversengésére, hiszen a teljes Pénzügy Ligát kihagyták, hogy aztán annál frissebben induljanak neki a téli megmérettetésének. A több poszton megújult csapat bemutatkozása olyan szélvésszerű és lendületes volt, hogy a gárda első 5 mérkőzésén átlag 6 lőtt, és 1 kapott góllal simázta le vetélytársait, és érdekességként akkori futásuknak szenvedő alanya volt jelenlegi csoportellenfelük, a Continental is (4:1). A „bemelegítést” követően a főtáblán már áttértek a „komolyabb dolgokra” is Kálmánék, hiszen a masszív test – test elleni harcot kedvelő, rakkolós MKB Bank legyűrése után (5:3) a nyári ligás pesti bajnok KPMG felülmúlása sem volt éppen ujjgyakorlat (3:1). Közvetlenül a járvány kitörése utáni kényszerszünet előtt ugyan Környei PWC - je felülmúlta a szintén katonás felállásban építkező MNB - t (2:3), az utóbbiak a COVID - mizéria után sem tértek vissza, így a kapott ziccert köszönve szépen a jegybank újrakalibrálta céljait, és a folytatásban az Ágazati Járműiparban kvalifikált thyssenKrupp sem jelentett már komolyabb akadályt nekik  (5:1). Ekkor úszott be egy igazán nagy hal Kálmánék horizontjába: nem más, mint a Medirex Zrt. A sokáig emlékezetes találkozón a házi gólkirály, Kolok Bese (9) lesipuskás centermegoldása jelentette a meccs egyetlen találatát (1:0), a remekül összerakott védelemben megakadt Tóth Ákosék kimozdíthatatlannak tűnő expresszjárata, ha pedig a reteszen átfért a labda, a veterán spori, Jakab védett legszebb napjait idézve. Az MNV ugyan a célegyesre fordulva rájuk ijesztett (0:1), végül a SAP Hungary elleni körömrágós meccs után már kicsikarták a bajnoki címet (2:1). A csapat egységet mivoltát dicséri, hogy végül egy játékos sem jutott 10 találatig, ellenben Besén kívül három játékos is eljutott legalább 5 gólig. Kapusok tekintetében a megközelítőleg egyenlő számú meccsen védő Sajtosnak (0.83), és Jakabnak sem volt szégyenkeznivalója (1.40). Az egész Indoor vetélkedését megnyerő MNB komolyan aspirálhat akár a kupa elhódítására is, noha felkiáltójelként azért a PWC és a Morgan Stanley is visszatérhet a legjobbak közé.

Pallér

A csarnoképítők jelképezték a „fontolva haladókat” a 2019/2020 - as szezonban. Az Ágazati Liga még „ráment” a csapatépítésre, de a C - ligás főtáblán – állandóan változó kapusok mellett – végül így is épphogy lemaradtak a dobogóról. Ekkorra már az egykori Waberer’s két szervező kiválósága, Bohár és Pasztusics megszilárdították a csapat gerincét, példának okáért az utóbbi 2,17-es mutatójával már előkelő 5. helyen végzett a cerberusok Indoor D - ligás versengésében. A szárnyra kapó generálkivitelezők pedig már meg sem álltak a rajt – cél győzelemig, a diadalmenet kezdetén jelzésértékűen múlták felül az előző évi ÁBL - résztvevő Process Solutions - t (3:2), de az akkori teremversengéstől időközben visszalépő médialigás bajnok, a Vodafone indulatoktól sem mentes legyűrése után (4:3) valósággal megsemmisítették a korábban csak ki - ki meccsen leküzdött Dentons - t is (10:0). A történelmi sikerben 6 gólt vállalt a Morgan Stanley korábbi legendás oszlopa, Vincze Kálmán is, aki az Ágazati C - liga (15) gólvadászatához hasonlóan az Indoor D - liga ilyen jellegű versengését is tükörsimán hozta (19), de akkorra már méltó szárnyopcióként felzárkózott mellé Gáll Zsombor (10), és a VODA ellen triplázó Balogh Ádám (5) is. Az elért helyezés, és a minden idénybeli teremversengésből kimaradó, azóta feloszló címvédő BDO távolmaradása predesztinálta a társaságot a pótselejtező lehetőségére, itt pedig meglepetésre Vincze mesterhármasával a C - ligás bronzérmesként érkező Logmein - t gyorsvonatként gázolták el (5:1). Erőviszonyok tekintetében a Pallér főleg a tisztes helytállásban bízhat, bár a két teremidényben egyik vonalon sem akadtak össze jelenlegi riválisaikkal Szabó – Hornosék. A kékek ennek ellenére egészen biztosan nem feltartott kezekkel érkeznek a megmérettetésre.

 

Kunvári Krisztián

2020. 08.25.

Legjobb tudósítók
2021-2022 tavaszi-nyári idény
NévVárosÁtlag
Halmos AttilaBudapest4.88
Forgács MilánBudapest4.67
Mihók RichárdBudapest4.57
Horváth NorbertBudapest4.40
Stuber MárkBudapest4.15

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.