Ma 2024. 3. 19. kedd, József napja van. Holnap Klaudia napja lesz.
Bemutatkozik az ÁBL mezőnye - 2. rész

Az egyik oldalon az Üzleti Liga történelmének egyik legeredményesebb csatárduója, a másikon egy olyan csapat, amely öt gól felett termelt meccsenként az idényben. Elsőbálozók és korábbi győztesek, no meg egy-egy nagy visszatérő. Így fest az Ágazati Bajnokok Ligája 2018-as kiírásának mezőnye. Második felvonás. 

 

Az első nyolc csapat rövid bemutatása ITT

Morgan Stanley

Kulcsár Gergely együttese az Indoor Üzleti Liga A-csoportjának ezüstérmese. A Morgannek ráadásul egészen az utolsó fordulóig volt esélye a BDO-t is befogni. Kilenc meccsen nyolcszor nyertek és csupán egy vereséget szenvedtek: az 5. fordulóban épp a BDO Magyarországtól kaptak ki nagy csatában, 2-1-re. Legveszélyesebb emberük a 19 gólig jutó Kulcsár Gergely, akit a házi góllövőlistán tisztes távolból a Breuer fivérek követtek 5-5 találattal. Mégse mondhatjuk, hogy egyemberes csapat lenne a Morgan Stanley: védekezésük kimagasló. A selejtezőkkel együtt 12 mérkőzésen pályára lépő, első számú kapus, Budai László 1,33-as kapott gól/meccs átlagot produkált köszönhetően bravúrjainak és a jól működő védelemnek egyaránt.

Oster Lízing

Az Oster Lízing bejutása az idei ÁBL-be egyetlen hajszálon múlott. Ám mivel a B-ligát megnyerő Digi Sport a Telecom és Média Ligából szintén kvalifikálta magát a legjobbak közé, így mögöttük a dobogó harmadik foka is ÁBL-indulást ért ezúttal. Az Oster egyébként a Cognizanttal volt óriási versenyfutásban a bajnoki ezüstért, amelyben végül rosszabb gólkülönbségének köszönhetően alul maradt. Az Oster Lízing a teljes Indoor szezonban küszködött a védekezésével, hiába termeltek egész jól a csatárok, a kilenc meccsen lőtt 26 gól mellé 21 kapott találat társult. A csapat házi gólkirálya Lajos Csaba 16-szor keserítette góllal az ellenfelek életét. Mellette Kónyári Péter termelt még tekintélyes mennyiségben, ő kilenc találatig jutott az Indoor Üzleti Ligában.

Partner Cable

Az Informatika Liga második helyezettje masszív védekezésével emelkedett ki az őszi mezőnyből. Kilenc meccsen csupán 17 gólt kaptak – pont annyit, mint az ebben a bajnokságban negyedik Cognizant. Előre játékban három csapat is eredményesebb volt náluk, a kilenc meccsen elért 27 találattal viszont így sincs okuk szégyenkezni. Összességében kompakt csapatról van szó, amely a védekezés/támadás arányt már-már tökélyre fejlesztette, nem is véletlen, hogy győzelmeiket nagyrészt egy-két gólos különbséggel aratták, míg nagyarányú vereségbe egyszer sem szaladtak bele az Informatika Ligában.

PwC Magyarország

Ha van csapat, amely az utolsó fordulóban egyáltalán nem lehetett biztos abban, hogy az ÁBL-ben folytatja a tavasszal, akkor az a PwC. Környei Attiláék az Indoor Üzleti Liga A-csoportjában – idézőjelek között – „csupán” a negyedik helyet szerezték meg, ám a duplán kvalifikáló csoporttársak miatt végül ez is elég volt az Ágazati Bajnokok Ligájához. A PwC öt győzelem és négy vereség mellett 15 ponttal szerezte meg a liga 4. pozícióját. Gólkülönbsége viszont negatív: 26-28. Az együttes két húzóembere a 11 találatot jegyző Karim Chorfi, valamint a kilencgólos Cseri Gergely. Igaz rajtuk kívül tizenketten is vannak, akik a selejtezőket is ide értve legalább egy gólt szereztek a csapat mezében.

Red Lemon

A Red Lemon osztályozón biztosította helyét a legjobbak között. Miután a kétszeres címvédő Smartpack FC kihagyta az idényt az RM és a SAP Hungary mérkőzhetett meg a helyéért a főtáblán. A mérkőzést tekintélyt parancsoló helyzetkihasználás mellett 5-1-re húzta be Nagy Péter együttese. A Red Lemon a C-liga ezüstérmeseként készülhet a legjobbak elleni harcra. Kilenc meccsen hat győzelem, egy döntetlen és két vereség volt a mérlegük. 25 találatuk közül a legtöbbet a C-ligában végül gólkirályi címet is ünneplő Hegedűs Tibor termelte (18). Kapusuk, Tóth András a bajnokság második legjobb hálóőre lett, ráadásul úgy, hogy az őt megelőző Örsi Péter jóval kevesebb mérkőzésen szerepelt, mint Tóth. A Red Lemon „elsőbálozóként” az A-csoportban próbálhat meglepetést okozni.

ThyssenKrupp Presta

A ThyssenKrupp az idei szezon egyik fő esélyese lehet. Ősszel az Ágazati Ligában bizonyultak megállíthatatlannak. A Takács Péter-Tóth Dávid támadó duónak pedig még arra is volt lehetősége, hogy zsinórban másodszor társ-gólkirályi címhez segítségék egymást 16-16 találatig jutva. A páros fél évvel korábban az Üzleti Liga Budában is hasonló sikert ért el, igaz akkor 49 gólig jutottak. Fejenként! Ami a Thyssen legnagyobb erőssége – vagyis a Takács-Tóth duó, az egyúttal a legnagyobb gyengéje is: a harmadik legeredményesebb csapattárs 5 gólos volt páros mögött… Az őszi idényben hét meccsen csupán hét gólt kaptak, mindezt ráadásul állandó kapus nélkül, Gáspár Attila, Hadházi Zsolt és Abelovszki Attila egyaránt állt a gólvonalon. Ami ugyanakkor aggodalomra adhat okot a ThyssenKruppnál az a tavaszi forma: az Indoor Liga A-divíziójában ugyanis „csak” hatodikak lettek…

Vodafone

Egy újabb korábbi győztes. A jelenlegi mezőnyben a harmadik és egyúttal utolsó ilyen. A Vodafone 2006-ban bizonyult a legjobbnak és bár az Ágazati Bajnokok Ligájának azóta is csaknem rendszeres résztvevői, újabb sikert nem tudtak elérni. Idén a Telecom és Média Liga bajnokaiként jutottak el a legjobbak közé: tizenegy meccsből tizenegyet húztak be. 58 gólt lőtt góljuk mellé csupán 15 kapott találat társul, ami egészen elképesztő +43-as gólkülönbséget jelent. Egyedül a Digi tudta hellyel-közzel tartani velük a lépést, de a tévések végül mind az alapszakaszban, mind a bajnoki döntőben alulmaradtak végül a vörösökkel szemben. A tekintélyes találatmennyiség ellenére a gólkirályi cím nem jött össze a Vodának. A legeredményesebb Szakál Miklós 15, mögötte Kiss Zoltán 12, Nagy Péter pedig 10 gólig jutott a házi listán. Ebből is kitűnik, a Vodafone nem egyetlen játékosra épít, hanem csapatként egységes és rendkívül gólveszélyes.

Waberer’s FC

A Waberer’s az Ágazati Liga legjobb szállítmányozó-csapataként jutott az ÁBL tizenhatos mezőnyébe. Ősszel a hatodik helyet csípték el az A-Ligában, tavasszal pedig az Indoor Üzleti Liga D-díviziójában lettek negyedikek. Előbbiben Sinka Szabolcs (7 meccs/9 gól), utóbbiban Punyi Máté (9 meccs/13 gól) volt a legeredményesebb játékosuk. Csikós Gergelyék 2015 után jutottak el újfent a legjobbak közé, akkor nem sikerült továbbjutniuk a csoportjukból. Érdekesség, hogy akárcsak 2015-ben, idén is találkoznak majd a csoportkörben a Vodafone-nal. Akkor egy végletekig kiélezett mérkőzésen 4-3-ra maradtak alul a telekommunikációsokkal szemben. Most lehetőségük lesz visszavágni.

Tóth István
2018. 05. 07.

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb dobott pont egy meccsen
Név Idény Pont
Kis Dániel 2013-2014 57
Szatmári Ákos 2007-2008 55
Bencze Kevin 2022-2023 55
Puskás Artúr 2013-2014 54
Kis Dániel 2012-2013 51
további játékosok megtekintése
Legjobb tudósítók
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Halmos DomokosBudapest5.00
Mucsi ViktorBudapest5.00
Simon BenceBudapest4.78
Nestor TamásBudapest4.78
Mihók RichárdBudapest4.75

Legjobb labdarúgó játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Fellner GergőBudapest4.83
Kovács AndrásBudapest4.67
Takács ZoltánBudapest4.56
Patócs GáborBudapest4.50
Kovács István (Tatabánya)Tatabánya3.86
Majerik JózsefTatabánya3.20
Kóródi LászlóBudapest2.53

Legjobb kosárlabda játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Hartai TamásBudapest5.00
Gaál IstvánBudapest5.00
Szilágyi ZsoltBudapest4.60

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.