Ma 2024. 3. 19. kedd, József napja van. Holnap Klaudia napja lesz.
Bemutatkozik az ÁBL mezőnye - 1. rész

A legjobbak legjobbjai. Hétfőn rajtol az Ágazati Bajnokok Ligája 2018-as kiírása. Ebből az apropóból sorra vesszük az idén kvalifikáló tizenhat csapatot, milyen úton jutottak el az ÁBL-be, kik voltak a legeredményesebb játékosaik, hol nyerte a védelem és hol inkább a csatársor a meccseket. Első felvonás. 

 

BDO Magyarország

A 2014/15-ös szezon bajnoka a Pénzügyi liga bajnokaként kvalifikált az idei Ágazati Bajnokok Ligájába. 12 meccsen csupán egyszer szenvedtek vereséget, további egy döntetlen mellett tízszer három ponttal a zsebükben hagyták el a játékteret. Egyedül a legfőbb bajnoki ellenlábas, az EY tudta legyőzni őket, tavaly decemberben 5-2 lett a párharc vége. A BDO erőssége a csapategység lehet, a góllövő listán három játékosuk is a legjobb 15-be fért, ugyanakkor egyikük sem szerzett tíz gólnál többet. Kezdőkapusuk, Benkó József a Pénzügyi Liga második legjobb mutatóját hozta össze. A BDO tizenkét meccsen 20 gólt kapott, ha levesszük az EY-től bekapott ötöst, 11 meccsen 15 gól a mutató, ami szervezett védekezésre utal. A BDO eddig négyszer, a már említett 2014/15-ös szezonban, valamint 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben emelhette magasba az ÁBL trófeáját.

BT

Obert Zoltánék az Indoor Üzleti Liga C-ligájából kvalifikáltak, ahol kilenc mérkőzésen 37-szer találtak az ellenfelek kapujába és csupán 16 alkalommal kapituláltak. Mindez hét győzelemhez, egy döntetlenhez és egy vereséghez, összességében pedig 22 ponthoz volt elég, így megelőzték a Red Lemont a bajnokságban. A BT legeredményesebb góllövője a C-liga ezüstérmes gólvadásza, Gilbert Mani volt tizenhárom találattal, őt a tízgólos Carlo Mangold és a nyolc találatos Semjén Kornél követte csapaton belül. Örsi Péter, 1,88-as kapott gól/meccs átlagával a C divízió legjobb kapusaként várhatja az Ágazati Bajnokok Ligája rajtját.

Cognizant

Csak egy hajszálon, egész pontosan a jobb gólkülönbségen múlt, hogy a Cognizant végül az Indoor Üzleti Liga B-ligájának második helyén bejutott az ÁBL-be. Az Oster Lízinghez hasonlóan 18 pontot gyűjtött kilenc forduló alatt Horti Tamás együttese. A Cognizant legeredményesebb és egyúttal legveszélyesebb játékosa, Mohamadou Abdouraman 12 találatig jutott a bajnokságban, a csapat többi tagja összesen tizenhétig. Ahhoz, hogy az idei ÁBL-ben ott legyenek, elengedhetetlen volt Abdouraman góljai mellett Nagy Soma bravúros teljesítménye a kapuban. A hálóőr a B-ligában egyedüliként két gól/meccs alatti mutatót ért el a kezdőkapusok között, nem is akármilyet: 1,45-ös eredményével toronymagasan az idény legjobbja.

Digi

A Digi csapata ismét bebizonyította játékosaik nemcsak szavak szintjén értenek jól a labdarúgáshoz. A korábbi válogatott futballistákkal megerősített keret ugyan az A-ligáról lemaradt, a B-t különösebb izgalmak nélkül nyerte meg az Indoor Üzleti Ligában. Kilenc meccsen 38 gólt lőttek, messze a legtöbbet a csoportjukban. Monoki Lehel és Voina Gábor egyaránt 13-13 találatot jegyzett, a házi góllövőlista harmadik helyét Serényi Richárd szerezte meg nyolc góllal. Még az is belefért számukra, hogy két legközelebbi riválisuk, a Cognizant és az Oster Lízing ellen sem tudtak nyerni, előbbivel 3-3-as, utóbbival 2-2-es döntetlent játszottak idén februárban. A Digi 2008-ban volt legutóbb az ÁBL bajnoka, míg 2007-ben még EMKTV néven szintén nyerni tudtak. Tíz év után kerülhetnek ismét a serleg közvetlen közelébe.

EY

Az Ernst & Young együttesét már említettük. Az EY a Pénzügy Liga ezüstérmeseként vívta ki az indulási jogot az ÁBL 2018-as kiírásában. A ligaelső BDO Magyarországot rendkívüli magabiztosan, 5-2-re verték, ennek ellenére sem tudtak a végelszámolásnál az élen zárni. Gaál Márk személyében ők adták a PL leggólerősebb játékosát, egymaga 21 találatig jutott. A csapat második legeredményesebb támadója Nagy Ferenc „csupán” nyolcig. Hanula Ádám tíz meccset védte az együttes kapuját, ezeken kereken 20 gólt kapott. Érdekesség, hogy két meccs erejéig Mészáros István is állt a gólvonalon, és egyszer sem kapitulált.

GE HealthAhead

A GE az Ágazati Liga második helyezettjeként kvalifikált a legjobbak közé, miután a bajnok ThyssenKrupp Presta a járműipari cégek bajnokságában már indulási jogot szerzett az ÁBL-re. A HealthAhead hét mérkőzésen öt győzelmet aratott, összesen 15 pontot szerzett, miközben 13 gólt lőtt és 11 találatot kapott. Vladyslav Lyak egy személyben tíz gólt szerzett, így az ellenfelek fő feladata az ő megállítása lehet majd az Ágazati Bajnokok Ligája csoportkörében.

LogMeIn

Sárfi Dávidék az Informatika Liga friss bajnokai. Kilenc meccsen tekintélyt parancsoló 51 gólt hoztak össze, mindezt ráadásul rendkívül testvériesen elosztva egymás között. A LogMeIn négy játékosa is a legjobb tízben zárt a góllövő listán. Karvas Tamás és Kószás Jenő 14-14, Horváth Zsolt és Sárfi Dávid 11-11 találatot jegyzett. A lehengerlő támadójátéknak köszönhetően az sem jelentet gondot az együttesnek, hogy az idényt stabil kezdőkapus nélkül kellett végigcsinálniuk. Senor Tamás kettő, Fülöp Levente négy, Papp Dániel hat bajnokin védte a selejtezőkkel együtt a csapat hálóját, amelyeken összesen 25 gólt kaptak.

MNV

A Nemzeti Vagyonkezelő együttese a legutóbbi Indoor Üzleti Liga bronzérmese. A bajnokaspiráns BDO-Morgan Stanley párostól tisztes távolságban, kilenc meccsen hat győzelmet és 19 pontot gyűjtve fértek fel az A-liga dobogójára. 28 lőtt góljuk mellé 19 kapott társult. Bodó Norbert 12, Láczay Péter János tíz góllal segítette a csapatot. Nádor László a kapusok rangsorában szintén harmadik lett, a selejtezőkkel együtt 13 mérkőzésen lépett pályára és 21 gólt kapott. A csapat jól bírja a kiélezett szituációkat, hat győzelméből négyet egyetlen góllal nyert, többször is a hajrában húzva be a három pontot. Ennek köszönhetően pedig rendkívül nehéz ellenfél lehet bárki számára.

Tóth István
2018. 05. 04.

Üzleti Liga legek
Legtöbb mérkőzésen való részvétel
Név Mérkőzések
Benkó József 685
TOP100-as lista megtekintése
Legtöbb dobott pont egy meccsen
Név Idény Pont
Kis Dániel 2013-2014 57
Szatmári Ákos 2007-2008 55
Bencze Kevin 2022-2023 55
Puskás Artúr 2013-2014 54
Kis Dániel 2012-2013 51
további játékosok megtekintése
Legjobb tudósítók
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Halmos DomokosBudapest5.00
Mucsi ViktorBudapest5.00
Simon BenceBudapest4.78
Nestor TamásBudapest4.78
Mihók RichárdBudapest4.75

Legjobb labdarúgó játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Fellner GergőBudapest4.83
Kovács AndrásBudapest4.67
Takács ZoltánBudapest4.56
Patócs GáborBudapest4.50
Kovács István (Tatabánya)Tatabánya3.86
Majerik JózsefTatabánya3.20
Kóródi LászlóBudapest2.53

Legjobb kosárlabda játékvezetők
2023-2024 őszi-téli idény
NévVárosÁtlag
Hartai TamásBudapest5.00
Gaál IstvánBudapest5.00
Szilágyi ZsoltBudapest4.60

Oldalunk cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.